Syrské demonstrace už stály život tisícovku lidí

Damašek - Střety při protivládních protestech, které trvají v Sýrii už dva měsíce, si podle ochránců lidských práv vyžádaly přes 1000 obětí. Opozice vyzvala své stoupence k dalším protestům. Vláda násilí přičítá ozbrojeným sabotérům a podle ní je mezi mrtvými 120 policistů a vojáků. Podle opozice několik vojáků zabili agenti za to, že odmítli střílet do civilistů.

Dosud se v případě Sýrie hovořilo o asi 850 mrtvých. Šéf syrské organizace pro lidská práva Amar Kurábí oznámil, že se představitelé odpůrců režimu hodlají sejít v Turecku a sjednotit cíle svého boje. Jeho skupina prý zdokumentovala 1062 jmen lidí, kteří zemřeli při nepokojích od poloviny března. Organizace založená právníkem Muhannadem Hasaním tvrdí, že mezi civilisty je ještě 200 dalších neidentifikovaných obětí. Podle Kurábího se rokování v Turecku mají koncem května nebo začátkem června zúčastnit známí kritici režimu, spisovatelé novináři a opoziční aktivisté. Prozatím je jich přihlášeno 250.

Sýrie po desetiletí praktikovala režim jedné strany a pronásledovala kritiky a odpůrce. Slabostí nynějšího boje Syřanů za větší svobody a také za svržení prezidenta Asada je právě špatná organizace opozice.

Demonstrace na podporu syrského prezidenta
Zdroj: ČTK/AP/Hussein Malla