Ukrajinské feministky protestují nahoře bez

Kyjev – Členky ukrajinského ženského hnutí Femen na sebe upozorňují zvláštní formou protestu. Ženy z Femenu jsou mladé, odhodlané a rozhodně se nebojí přijít s vlastní kůží na trh. A to doslova. Jejich hlavní zbraní je totiž protest nahoře bez. Mnohým feministkám na Západě zůstává nad touto kontroverzní taktikou rozum stát.

Dívky z Femenu ale mají jasno. „Úmyslně šokujeme, abychom mohly šířit své názory. Žádný muž nebude věnovat pozornost ženě s transparentem, když bude mít na sobě bílou blůzku a černou sukni. Svlékání se na veřejnosti znamená, že věc je vážná. Pro nás je odhalování prsou symbolem svobody. A symbolů a asociací využíváme zcela vědomě, protože víme, že to funguje,“ říká Inna Ševčenková z hnutí Femen. 

Mezi turistickými prospekty určenými zahraničním návštěvníkům Ukrajiny se dá jen stěží najít jediný, na kterém by nebyly reklamy na erotické masáže nebo pánské kluby. A to byl impuls ke vzniku hnutí Femen. „Všechno začalo akcí 'Ukrajina není bordel' a naším bojem proti prostituci. (…) Nosíme možná krátké sukně a vysoké podpatky, ale to neznamená, že chceme být prostitutkami a že naše země je jeden velký nevěstinec. Dnes v tomto boji pokračujeme, ale naše skupina se vyvinula a je o poznání političtější,“ tvrdí Ševčenková. 

Ukrajinské feministky (zdroj: ČT24)

Tím si ovšem Femen říká o problémy. Amnesty International varuje před sílícími represemi vůči aktivistům a opozici jako takové. Inna Ševčenková navíc dodává: „Nejhorší je, že jsou lidé apatičtí a mají strach. Když vidí ve zprávách, jak zatýkají i nás mladé, bojí se pomyslet, co by se mohlo stát jim.“ 

Femen chce své aktivity rozšířit i do zahraničí. Chystá se do Evropy a pomýšlí i na Českou republiku. Tu ostatně s Ukrajinou spojuje naprostá absence žen ve vládě. Ševčenková vyzývá: „Chceme, aby i v Čechách dívky bránily svou zem a upozorňovaly na to, že ženy, které tvoří polovinu populace a jsou stejně platnými občany jako muži, mají mít zastoupení ve vládě. Vždyť jsme to koneckonců my, kdo rodí a vychovává muže, kteří nám pak vládnou. Jsou to naše prsa, ze kterých sají mateřské mléko.“ 

Mezitím už ale Femen stačil inspirovat i muže. Klienti a investoři, které podvodná developerská firma připravila o vklady i střechu nad hlavou, se tuto středu svlékli do půli těla na protestní akci před sídlem vlády. A dívky z Femenu je přišly solidárně podpořit.