Jemenského prezidenta vystřídal dočasně viceprezident

Saná - Jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha vystřídal dočasně v čele státu viceprezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí, který se zároveň ujal vrchního velení armády. S odvoláním na televizi Al-Džazíra o tom informovala agentura Reuters. Sálih utrpěl v pátek při bombardování prezidentského paláce v metropoli Saná zranění, která jsou podle některých tvrzení vážná. Britská BBC s odvoláním na zdroje blízké prezidentovi uvedla, že Sálihovi uvízla pod srdcem střepina dlouhá přes sedm a půl centimetru a na obličeji a hrudi utrpěl popáleniny druhého stupně. Jiné jemenské vládní zdroje naopak povahu jeho zranění různě bagatelizují.

Atak na mešitu u prezidentského paláce představuje další fázi boje proti prezidentově setrvání u moci. Sedm lidí přitom údajně bylo zabito a několik vysokých vládních činitelů utrpělo zranění. Na útok odpověděly Sálihovy jednotky ostřelováním domů šéfů významného kmenového svazu, který se staví proti Sálihově setrvání u moci. Ze Saná dnes do bezpečí utekly tisíce lidí a části metropole prý připomínají město duchů.

Podle tvrzení jemenské oficiální tiskové agentury zamířili k ošetření do sousední Saúdské Arábie předseda a místopředseda jemenské vlády, dva šéfové parlamentu a prezidentův poradce pro bezpečnost, jehož stav je údajně vážný.

Těžce zraněný prezident na zahraničním ošetření (zdroj: ČT24)

Prezidentova zranění by mohla být vážnější

Jemenský prezident byl po útoku převezen do vojenské nemocnice a podle náměstka ministra informací má jen „několik škrábanců v obličeji“. Ovšem podle agentury AP jsou náznaky, že by zranění mohla být vážnější. Jemenská státní televize nicméně několik hodin po útoku odvysílala zvukovou nahrávku, v níž prezident své stoupence ujišťoval, že je v pořádku. Z útoku přitom obvinil znepřátelený kmen Hašídů, který podle něj porušil příměří. Jemenskou armádu pak podle zpravodajského serveru BBC vybídl, aby se postavila proti příslušníkům opozičního kmene.

Kmen Hašídů je považován za nejvýznamnější kmenový svaz v zemi. Jeho vůdce šajch Sádik Ahmar se v březnu postavil na stranu demonstrantů, kteří od konce ledna žádají Sálihův odchod. Ahmar v prohlášení svého úřadu odpovědnost za útok popřel a obvinil z jeho zinscenování Sáliha.

Jemenské vládní jednotky se prý stáhly z města Táizz

Část jemenské armády kontrolující oblast města Táizz na jihu země dnes vypověděla vládě poslušnost a přidala se na stranu odpůrců režimu. Jemenská policie a armáda se po týdnu střetů s proreformními demonstranty stáhla z jihojemenského města Táizz, uvedli dnes nejmenovaný opoziční lídr a člen vládnoucí strany agentuře Reuters.

Město ležící asi 200 kilometrů od Saná je jedno z center protestů proti Sálihovi. Jen při pondělní demonstraci tam bylo zabito 21 jejich účastníků. OSN v úterý oznámila, že podle jejích informací bylo od neděle v tomto městě zabito až 50 lidí.

V Táizzu dnes velitel 33. obrněné divize jemenské armády oznámil, že se přidal na stranu odboje. Velitelé i prostí vojáci se zároveň prý nechali slyšet, že nebudou poslouchat rozkazy, které jim ukládají střílet do demonstrantů v Táizzu, a vyhnali jednoho generála, který s nimi dezertovat odmítl. Centrum města začali odpůrci režimu opět symbolicky obsazovat.

Od února si zásahy proti demonstrantům v Jemenu vyžádaly asi 350 mrtvých, z toho zhruba 200 lidí zahynulo za poslední dva týdny. Na severním předměstí jemenské metropole, kde proti sobě bojují Ahmadovi sympatizanti a vládní síly, byla dnes pátou noc po sobě slyšet střelba a exploze granátů. Podle místních zdrojů bylo ve čtvrti, kde sídlí Ahmadovo velitelství, přes noc v bojích zabito deset členů kmene a zranění utrpělo dalších 35 lidí.

Alí Abdalláh Sálih
Zdroj: ČT24