Proces s Chiracem pokračuje bez něj

Paříž - V Paříži pokračuje proces, který země nepamatuje. Údajnou zpronevěru a zneužívání pravomocí s kořeny až v 70. letech minulého století má vysvětlit někdejší francouzský prezident Jacques Chirac. Ten se nicméně dnes kvůli zdravotním problémům před tribunálem neobjevil, i tak je ale prvním bývalým šéfem Elysejského paláce, který musí své kroky vysvětlovat soudu. Soudce dnes rozhodl, že soud s Chiracem bude pokračovat bez jeho přímé účasti.

Osmasedmdesátiletý někdejší nejvyšší představitel Francie předal již v pátek soudu dopis, ve kterém i pomocí lékařských dokumentů vysvětluje svou nepřítomnost. Podle očekávání se tedy dnes k obnovenému procesu k soudu nedostavil. Napsal, že není s to se plně zapojit do soudních stání a že žádá, aby ho v procesu mohli zastupovat jeho advokáti.

Chiracův zeť Frédéric Salat-Baroux tvrdí, že exprezidentův zdravotní stav se v posledních měsících zhoršil. Chirac má prý potíže s pamětí a také špatně mluví. Spekulovalo se dokonce, zda nemá Alzheimerovu chorobu.

Chirac má vysvětlovat údajnou korupci a zpronevěru z dob, kdy byl ještě starostou Paříže, tedy z let 1977 až 1995. Jeho právníci teď ale mají lékařskou zprávu, podle níž bývalá hlava státu není schopná vypovídat o své minulosti.  „Teoreticky mu hrozí 10 let vězení a pokuta 150 000 eur, ve skutečnosti ale není šance, že by šel do vězení. Běžný trest v takovém případě je podmínka a malá pokuta,“ prohlásil Thierry Leveque, spolupracovník Reuters. 

Celkem 28 lidí na výplatních páskách pařížské radnice a úřadu na předměstí francouzské metropole mělo brát mzdu za práci pro město, přitom ale čas trávili plněním stranických úkolů. V případu z Nanterre dokonce padly i tresty. Podmínku si odnesl třeba současný ministr financí Allain Joupé. „Je historicky důležité, že je poprvé souzen prezident francouzské republiky,“ řekl Leveque.

Dnes má soud projednávat především procesní formality. Podle právníků exprezidenta se však jejich mandant, jenž už v roce 2005 utrpěl mrtvici, před soudem objeví v úterý. Soud má trvat do 23. září.     

Proces se Chiracem byl naposledy v březnu přerušen kvůli ústavní stížnosti jednoho ze spoluobžalovaných. Stížnost byla zamítnuta.