Lukašenko omilostnil další disidenty

Minsk – Běloruský prezident Alexandr Lukašenko podnikl další krok ve prospěch opozice. Omilostnil dalších 11 jejích představitelů, kteří byli odsouzeni za účast na demonstraci loni v prosinci. Už v srpnu a počátkem září přitom běloruský prezident propustil z vězení 13 lidí.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko dnes z humanitárních důvodů omilostnil dalších jedenáct představitelů opozice. Ti se loni v prosinci účastnili demonstrace proti Lukašenkově znovuzvolení, za což byli odsouzeni. 

Mezi propuštěnými není ovšem žádný z Lukašenkových protikandidátů v loňským prezidentských volbách. Ti za účast na loňské demonstraci dostali tresty od pěti do šesti let. Jedním z odouzených je i Aljaksej Michalevič, který v březnu získal politický azyl v České republice. Ze 41 odsouzených disidentů je stále ještě sedmnáct lidí ve vězení. 

Západní média vidí za Lukašenkovým postupem taktiku, která má za cíl přiblížit se západu a zajistit si půjčky pro běloruskou ekonomiku. Běloruská ekonomika čelí od počátku roku hlubokému propadu. V zemi roste prudce inflace a ceny.


Běloruský prezident jde proto ještě dál. Slibuje kulatý stůl, který by měl vyvést zemi z krize, a také svobodu pro další vězně. Navíc uvolnil kurz. V praxi to znamená, že si lidé mohou v omezené míře kupovat dolary a eura. 

Opozice mu ale nevěří. „Lukašenko se nezmění, ale protože ho krize přitlačila ke zdi, hraje takovou hru: propustím vězně, dostanu ze západu peníze a pak je zase zavřu,“ míní nezávislý analytik Alexandr Dzikavicki.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)