Tymošenková dostala 7 let vězení

Kyjev – Soud v Kyjevě shledal bývalou premiérku Juliji Tymošenkovou vinnou z překročení pravomocí při jednání o dodávkách ruského plynu v roce 2009. Měla podepsat nevýhodné smlouvy, kterými způsobila státní energetické firmě Naftogaz škodu 1,5 miliardy hřiven, což je asi 3,4 miliardy korun. Soud jí za to vyměřil sedmiletý trest vězení. Prezident Janukovyč už řekl, že dneškem proces nekončí, protože se Tymošenková určitě odvolá. Pokud tak učiní, mohl by se odvolací proces ovšem konat už po novelizaci trestního zákona, která nepočítá s vězením za hospodářské delikty. Ukrajinská opozice po odsouzení Tymošenkové vyzývá k bojkotu parlamentních voleb, které se mají konat příští rok.

Soudce Rodion Kirejev v rozsudku uvedl, že Tymošenková svojí činností při podpisu dohod o plynu v roce 2009 způsobila státní energetické firmě Naftogaz víc jak miliardovou škodu. Poté rozhodl, že expremiérka si za to ve vězení odsedí sedm let. Navíc nesmí Tymošenková tři roky poté působit ve veřejných funkcích. Zaplatí i škodu společnosti Naftogaz.

Soudce Rodion Kirejev

„V lednu 2009 ve funkci premiérky využila svých zákonných pravomocí ke zločinným cílům, dopustila se činů, které překročily jasně její pravomoci a její autoritu.“

„Julie Vladimirovna Tymošenková je vinna a odsuzuje se k sedmi letům vězení. Ztrácí právo zastávat jakoukoliv pozici ve vládě.“

Tymošenková obvinění odmítá a tvrdí, že proces je zpolitizovaný. Vláda prý usiluje o její odstranění z politického života před nacházejícími volbami. „Víte velmi dobře, že tento rozsudek nevynáší soudce Kirejev, ale prezident Viktor Janukovyč. Ať je rozsudek jakýkoli, budu pokračovat v boji. Tento rozsudek napsaný Janukovyčem nezmění nic v mém životě ani v mém boji,“ prohlásila ještě před čtením rozsudku Tymošenková.

„Tato zločinná aféra byla vymyšlena, rozsudek byl vymyšlen. Janukovyč se vrací do roku 1937,“ řekla expremiérka s poukazem na čistky, které v tomto roce dělal sovětský diktátor Stalin. Tymošenková se hodlá odvolat u evropského soudu. „Budeme bojovat a obhajovat naši pověst před evropskými institucemi. Musíme být silní a chránit Ukrajinu před autoritářstvím a absencí svobody,“ řekla.

Julija Tymošenková u soudu
Zdroj: ČT24

I Viktor Janukovyč počítá s tím, že se Tymošenková odvolá. „Velký význam bude mít, jaké rozhodnutí přijme odvolací soud a v rámci jakého zákona se tak stane,“ řekl. Ukrajina totiž připravuje novelizaci trestního zákona. Což by mohlo Tymošenkové pomoci.

Před soudní budovou se dnes shromáždily stovky demonstrantů, kteří vyjadřují podporu Tymošenkové. Přišli ale i stoupenci prezidenta Janukovyče. Policie od sebe oba tábory oddělila. Do soudní síně zamířily mimo jiné desítky poslanců opoziční strany Vlast, které Tymošenková předsedá.

Eugenia Carrová, dcera Julie Tymošenkové:

„Po změně vlády obvinili tu osobu, která tehdejší krizi vyřešila. Janukovyč má jasný cíl - hodit vinu za zvýšení cen plynu na svou hlavní oponentku. Ale asi zapomíná, že během charkovských dohod sám umožnil zvýšení cen plynu o stovky dolarů. Takže ho máme taky usvědčit? Půjde taky k soudu?“ 

A ukrajinské opozici se samozřejmě verdikt nelíbil. „Pokud Tymošenková ani Lucenko nebudou na svobodě, bude opozice zvažovat ten nejradikálnější krok, kterým je bojkot parlamentních voleb,“ řekl Mykola Tomenko, člen vedení strany Vlast (Baťkivščyna). Podle poslance strany Občanský postoj Anatolije Hrycenka se rozsudkem nad Tymošenkovou prezidentu Janukovyčovi podařilo sjednotit rozhádanou ukrajinskou opozici. „Před kyjevským soudem dnes stáli stoupenci všech opozičních sil,“ řekl Hrycenko novinářům. „Nebrání jen Tymošenkovou, ale všech 46 milionů Ukrajinců.“

Evropská unie v pondělí Kyjev varovala, že věznění Tymošenkové může zmařit brzké sblížení Ukrajiny s Evropou. Jednání o asociační dohodě mohou podle ministrů zahraničí EU technicky pokračovat, podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga ale nelze ratifikaci v národních parlamentech EU očekávat, bude-li Tymošenková ve vězení. Dohoda o přidružení, která je podle kyjevských médií prakticky hotová, by měla být uzavřena do konce letošního roku.