Po 8 letech končí předseda Státní dumy Gryzlov

Moskva – Posledních osm let měl Boris Gryzlov jako předseda pevně v rukou Státní dumu, dnes se ale zřekl poslaneckého mandátu a ve funkci končí. Gryzlov z vládní prokremelské formace Jednotné Rusko se do dějin ruského parlamentarismu zapsal aforismem, že „duma není místo pro diskusi“. V předsednické funkci končí kvůli výsledkům parlamentních voleb.

Gryzlovův odchod se očekával jako první ústupek parlamentní opozici, jejíž role má v nové sněmovně vzrůst. Kdo se stane novým předsedou dumy, dosud není jasné. „Ačkoliv zákon neukládá žádná omezení, nepůjdu teď do dumy, protože nepovažuji za správné zastávat funkci předsedy sněmovny déle než dvě funkční období za sebou,“ vysvětlil své rozhodnutí sám Gryzlov.   

Boris Gryzlov: „Státní duma není místo, kde se dají vést politické bitvy, hájit nějaká politická hesla a ideologie, ale místo, kde se máme věnovat konstruktivní a efektivní zákonodárné práci.“


Z politiky ale úplně neodchází, zůstává ve vedení Jednotného Ruska a je připraven pracovat tam, kam ho pošle prezident. Gryzlov stál v čele ruské dumy během let 2003 až 2011. Jasno o Gryzlovově nástupci by mělo být nejpozději 21. prosince na první schůzi nové dumy. 

Vydáno pod