Lichtenštejnsko je v Schengenu

Brusel - Schengenský prostor volného pohybu bez hraničních kontrol se dneškem znovu rozrůstá, jeho šestadvacátou členskou zemí se stává Lichtenštejnsko. Skončila tak situace, která nastala vstupem Švýcarska do Schengenu. Z otevřené hranice mezi oběma alpskými zeměmi se totiž stala hranice vnější, která musela být hlídaná. Nakonec se problém vyřešil kamerovým dohledem.

Schengenský prostor je založen na tom, že když do něj někdo vstoupí, pak už při cestách do dalších zemí bloku nemusí až na výjimky procházet klasickými hraničními kontrolami. Jeho součástí až do dneška bylo 25 zemí včetně Česka, které přistoupilo v prosinci 2007. Kromě 22 členských států Evropské unie (všechny země s výjimkou Irska, Británie, Kypru a Bulharska s Rumunskem) ho tvořily ještě Norsko, Island a Švýcarsko, které s Lichtenštejnskem sousedí.

Přijetí malinkatého alpského státu s několika desítkami tisíc lidí nebudilo přílišné emoce. Naopak vášně provázejí snahu dvou nejmladších zemí EU - Bulharska s Rumunskem - o vstup do tohoto prostoru. 

Jejich přistoupení podporuje naprostá většina zemí „sedmadvacítky“ včetně Česka. Problém s tím ale mají Nizozemci. K rozšíření prostoru je však zapotřebí jednomyslnost, takže obě balkánské země kvůli odporu Amsterodamu zatím mají smůlu. Opět se o jejich případném přistoupení a jeho datu bude jednat zřejmě v únoru příštího roku.