Nigerijské kostely se staly terčem útoků, mrtvých jsou desítky

Abuja - Na čtyři desítky lidských životů si dnes vyžádalo pět teroristických útoků v Nigérii. Nejméně 40 lidí zahynulo při mohutné explozi, která dnes ráno otřásla katolickým kostelem svaté Terezy na okraji nigerijského hlavního města Abuja. S odvoláním na záchranáře o tom informovala agentura AP. Podle svědků a agentury Reuters v kostele během ranních modliteb explodovala bomba. Kostel byl prý plný lidí a řada z nich utrpěla zranění; jejich přesný počet zatím záchranáři neznají. Terčem útoku se stal následně další kostel. Ve městě Jos při něm zemřel nejméně jeden člověk. K útoku se přihlásila radikální muslimská sekta Boko Haram. Ohlášeny jsou další exploze. Od rána se tak podle agentury Reuters v Nigérii ozvalo pět výbuchů. Vatikán útoky označil za „teroristické násilí“.

„Nyní evakuujeme mrtvé a raněné, ale nemáme dost sanitek,“ řekl v Abuji agentuře Reuters mluvčí nigerijských záchranných služeb (NEMA) Yushau Shuaibu. Podle reportéra Reuters celou oblast kolem kostela uzavřela policie. Reportér také viděl tisíce rozhněvaných mladých lidí stavět hořící zátarasy na hlavním silničním tahu z Abuje směrem na muslimský sever země. Policie a armáda se je pokusily rozehnat střelbou do vzduchu a slzným plynem, uvedl stejný zdroj.

Další exploze se dnes ozvala poblíž kostela v nigerijském městě Jos v centrální části země, kde vedle sebe žijí v napětí křesťané a muslimové. Podle mluvčího guvernéra státu Plateau, jehož je Jos hlavním městem, v kostele explodovala bomba. Zabit byl jeden policista, tři auta shořela a zeď kostela byla zničena. Další tři exploze se podle svědků ozvaly ve městě Damaturu, metropoli severovýchodního státu Yobe. Má je na svědomí sebevražedný atentátník, který při atentátu zahynul, uvedla podle agentury AFP místní policie. Kromě
útočníka přišli o život tři policisté. Terčem útoku byla kolona policejních vozidel. K odpovědnosti za výbuchy se přihlásila radikální muslimská sekta Boko Haram. 

Výbuchy v Nigérii
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Mluvčí sekty Boko Haram:

„Jsme zodpovědní za všechny útoky z posledních dní, včetně bombového (útoku) na kostel v Madalle (nedaleko Abuji). V příštích dnech budeme v těchto útocích na severu země pokračovat.“

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi útoky na nigerijské kostely odsoudil. Katolická církev se modlí za všechny Nigerijce, kteří „čelí teroristickému násilí v těchto dnech, které by měly být naplněny mírem a radostí“, citovala vatikánského mluvčího agentura AP krátce poté, co nejvyšší představitel katolické církve papež Benedikt XVI. v tradičním poselství Městu a světu připomněl strádání v některých zemích Afriky, které se kromě chudoby potýkají právě s násilnostmi. Nejnovější události v Nigérii Benedikt XVI. při čtení předem připraveného poselství výslovně nezmínil.

William Hague, šéf britské diplomacie

„Šlo o zbabělé útoky na rodiny, které se sešly, aby oslavily den, který symbolizuje harmonii a dobrou vůli vůči jiným lidem.“

Nejlidnatější africký stát je prakticky v polovině rozdělen na převážně muslimský sever a křesťanský jih. Především sever země byl v poslední době dějištěm pumových i ozbrojených útoků ze strany islamistické sekty Boko Haram. Podle agentury AP sekta jen tento rok nese odpovědnost za nejméně 465 obětí na životech.

Násilnosti Nigérie zaznamenala i o loňských Vánocích

Na Štědrý den a Boží hod vánoční tehdy při útoku na kostel na severu a při incidentech v centrální části země o život přišly nejméně čtyři desítky lidí. Násilnosti se letos v lednu přelily ve střety mezi křesťany a muslimy.