Severokorejští uprchlíci by přáli Kim Čong-ilovi horší smrt

Pchjongjang - Severokorejská tisková agentura přinesla zprávu, že smrt Kim Čong-ila provázejí zvláštní přírodní úkazy - jako třeba tajemná záře nad uctívanou horou. Příroda se tak prý připojuje k hlubokému smutku všech lidí v zemi. Ti, kteří emigrovali do Jižní Koreje, to ale vidí zcela jinak.

Před šesti lety řekl osmapadesátiletý spisovatel Li Ji Myung na jednom večírku mezi blízkými přáteli v Pchjongjangu vtip o těžkém životě v Severní Koreji a dobrém životě u jižních sousedů. Následující den ho příbuzný pracující na policii varoval, že ho někdo udal a že musí okamžitě prchnout. Li dnes žije v Soulu, kde v pondělí vítal zprávy o smrti severokorejského tyrana. „Myslel jsem si, že až zemře, budu šťastný, Ale když jsem tu novinku uslyšel, měl jsem pocit hořkosti, ne štěstí. Zemřel příliš snadno, téměř přirozenou smrtí. Měl štěstí,“ podotkl Li.

Pro desetitisíce uprchlíků žijících v Jižní Koreji je úmrtí Kim Čong-ila emocionální záležitostí. Většina musela opustit rodiny a přátele. I proto Nadace Svobodní Korejci vypouštěla v demilitarizované zóně na hranicích se Severní Koreou letáky popisující luxusní život Kimovy rodiny ve zbídačené zemi a připomínající arabská lidová povstání.

Jeden z balonů nesl nápis: Kim Čong-il je v pekle. Všichni teď čekají, jak se zachová jeho nástupce. „Musíme si předně uvědomit, že severokorejská kontrola nad diktaturou je lépe zakořeněná, než si svět myslí. Kdo si kromě Kim Čong-una troufne zformovat moc a vládnout? Nikdo,“ řekl Im Čchun Jung z Nadace Svobodných Korejců.

Při přebírání moci se vraždí nejvíc

Řada odborníků ale tvrdí, že mladý nástupce nemá ve vedení země tak velkou podporu jako jeho otec a že bude muset o moc bojovat. „Když se podíváte na naši historii, vždy, když se měnili diktátoři nebo králové, probíhaly čistky. Bylo to tak i v Kim Ir-senových časech, když přebíral moc Kim Čong-il. Mnoho lidí bylo zabito. Teď to nebude jiné,“ konstatoval Čchung Sik Park ze Solidarity se severokorejskými intelektuály.

Přestože se v Pchjongjangu očekává mocenská bitva, nikdo v Soulu nevěří, že se režim v brzké době změní. Emigranti ale doufají, že spory diktaturu oslabí a že do pěti let padne.

Kim Čong-un
Zdroj: ČT24

Všichni severokorejští uprchlíci, se kterými štáb České televize hovořil, se shodují v jednom. Litují, že Kim Čong-il nezemřel jako Muammar Kaddáfi - během protivládní revoluce a rukou rozhněvaného lidu.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)
Vydáno pod