Indie proti korupci zřejmě povolá ombudsmana

Dillí – Dolní komora indického parlamentu dnes schválila vznik funkce ombudsmana, který bude mít za úkol potírat korupci v nejvyšších politických sférách. Do jeho působnosti by měla patřit také kontrola milionů úředníků v nižších funkcích. Uzavřela se tak jedna kapitola protikorupčního tažení v zemi, kde jsou skandály s mnohamilionovými úplatky takřka na denním pořádku.

Příslušný zákon ale nezískal ve Sněmovně lidu více než dvoutřetinovou podporu, aby se stal součástí ústavy. Vyjádřit se k němu má ještě Rada států (horní komora), kde se očekávají podobně bouřlivé debaty jako mezi poslanci.

Do legislativního procesu zasáhl známý a populární indický bojovník proti korupci Anna Hazare, který právě vede třídenní hladovku, aby zákonodárce k rozhodným krokům popohnal. V létě před zahájením rozpravy o zákonu držel 74letý aktivista hladovku 12 dnů.

Hazareho akce našla mohutnou odezvu mezi obyvatelstvem, které demonstrovalo na jeho podporu. Stovky jeho stoupenců policie zadržela. Premiér Manmóhan Singh ale pak vyjádřil Hazaremu úctu a označil jeho počínání za výraz nespokojenosti indického lidu se stavem boje proti korupci.

Bojovník proti korupci Anna Hazare
Zdroj: AP Photo/Rajanish Kakade

Indická vláda se potýká se sérií mnohamiliardových korupčních skandálů, včetně úplatků kolem sportovních her britského Společenství či kolem neprůhledného udělování telekomunikačních licencí.