Papež: Mládeži je třeba vštěpovat morální hodnoty

Vatikán - Lidstvo stojí podle papeže Benedikta XVI. před rozhodující zkouškou. Budoucí generace se musí naučit morálce a zabránit mezinárodním konfliktům. Výchově věnoval papež svou novoroční mši ve vatikánské bazilice svatého Petra. Mladí lidé podle papeže potřebují smysl pro spravedlnost a respekt, dnešní výchova a sociální podmínky prý ale vedou spíš k nesnášenlivosti a násilí.

Papež dnes v přítomnosti velvyslanců ve Vatikánu z desítek zemí sloužil v bazilice svatého Petra tradiční mši. Tu věnoval mladým lidem a jejich výchově. 

Má-li současná mládež zachovat ve světě mír, je třeba jí vštěpovat morální hodnoty. Ve svém dnešním novoročním poselství to řekl papež Benedikt XVI. Mladí lidé jsou podle něj nyní vychovávaní v atmosféře, jež je může svést k nesnášenlivosti a násilí. 

„Vzhledem k temnému horizontu dnešního světa je třeba mladé lidi učit pravdě a základním hodnotám i ctnostem, abychom mohli k budoucnosti vzhlížet s nadějí,“ řekl papež. „Mladí lidé jsou od přírody takovému chování otevření, ale sociální realita, v níž vyrůstají, je může svést k pravému opaku,“ dodal 84letý Benedikt XVI.