Hasiči zachraňují z chilského národního parku, co se dá

Santiago de Chile – Hasiči učinili velký pokrok při hašení požáru v jednom z nejkrásnějších národních parků v Chile. Oznámila to v noci na dnešek místní vláda. Izraelský turista podezřelý z neúmyslného založení požáru však svoji vinu popírá.

Ministr vnitra Rodrigo Hinzpeter oznámil, že záchranářům se podařilo díky dešti a zmírnění větru dostat pod kontrolu tři ze šesti zón požáru v parku Torres del Paine v Patagonii na jihu země. Požár však již od úterý spálil více než 12 tisíc 500 hektarů lesa, uvedla agentura AP.

Místní soud v sobotu nařídil 23letému izraelskému turistovi Rotemu Singerovi zůstat v zemi kvůli podezření, že z nedbalosti požár způsobil. Singer však v rozhovoru pro izraelský rozhlas svoji vinu popřel. Pokud by byl uznán vinným, mohl by dostat pokutu a strávit 41 až 60 dní ve vězení.

Požár se snaží uhasit více než 500 hasičů. Evakuováno bylo přes 400 turistů a park zřejmě zůstane tento měsíc zavřený. Chilská ministryně životního prostředí řekla, že bude trvat 30 až 50 let, než se příroda z této katastrofy vzpamatuje.

Park Torres del Paine ročně navštíví okolo 120 tisíc turistů, vyhledávají ho hlavně milovníci pěších túr a horolezci. V parku žijí například kondoři nebo různé ohrožené druhy živočichů.

Park takhle ničivý požár zažil naposledy v roce 2005, kdy jej svou neopatrností zavinil český turista. Tehdy lehlo popelem téměř 14 tisíc hektarů porostů. Na obnově parku se nakonec podílel i český stát.