Chávez se varování USA před přátelstvím s Íránem vysmívá

Caracas - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád zahájil cestu po spřízněných zemích Latinské Ameriky. Jeho první zastávkou je Venezuela. Její prezident Hugo Chávez, známý svým protiamerickým postojem, odmítl varování Spojených států před blízkými vztahy s Íránem. Dalšími zastávkami Ahmadenížáda pak budou Nikaragua, Kuba a Ekvádor. Vztahy mezi Teheránem a Západem jsou dlouhodobě napjaté kvůli íránskému jadernému programu. Ahmadínežád při dnešním setkání označil Cháveze za „přeborníka v boji proti imperialismu“.

Ahmadínežád přicestoval na svou pátou návštěvu Venezuely. S úsměvem na tváři a máváním vystoupil v neděli večer (místního času) z letadla na mezinárodním letišti Simona Bolívara u Caracasu, kde ho uvítal viceprezident Elias Jaua. Později se Ahmadínežád sešel s Chávezem a společně pak odletí do Nikaraguy na úterní inauguraci znovuzvoleného prezidenta Daniela Ortegy. Ahmadínežád pak odcestuje ještě na Kubu a do Ekvádoru.

Latinskoamerické turné tak přivede íránského prezidenta do zemí, v jejichž čele stojí levicoví vůdci. Činí tak v době, kdy jsou proti Teheránu namířeny nové sankce západních zemí, jejichž cílem je izolovat islámskou republiku a zasáhnout zejména ropný průmysl. „Mluvčí ministerstva zahraničí nebo Bílého domu řekl, že není pro žádnou zemi dobré se sbližovat s Íránem. Ve skutečnosti je pravdou, že je to k smíchu,“ prohlásil Chávez ve své obnovené televizní show. „Nebudou schopni vládnout světu. Zapomeňte na to, (prezidente Baracku) Obamo, zapomeňte na to. Bylo by lepší, abyste přemýšlel o problémech ve vaší zemi, a je jich mnoho,“ dodal venezuelský prezident.

Hugo Chávez
Zdroj: ČT24

Obama na Nový rok podepsal zákon, který pro většinu zemí ztěžuje nákup íránské ropy. Rovněž Evropská unie pravděpodobně oznámí nějaký druh sankce na íránskou ropu.

Írán si prý v Latinské Americe hledá ze zoufalství přátele
   
Jak připomíná agentura AP, Washington označil Ahmadínežádovu cestu za důkaz zoufalství Íránu, který hledá přátele. „Chceme všem zemím jasně sdělit, že nyní není čas na prohlubování vztahů s Íránem ani v bezpečnostní, ani ekonomické oblasti,“ uvedla v pátek mluvčí ministerstva zahraničí Victoria Nulandová.

Sankce jsou namířeny na Írán ve snaze zastavit jeho jaderné aktivity v rámci programu, který podle mínění Západu souvisí se snahou o výrobu jaderné zbraně. Írán tvrdí, že jaderný program je zaměřený výhradně na výrobu energie.

Vydáno pod