Vojenské vedení Pákistánu řeší napětí v zemi, prezident odjel

Islámábád - V Pákistánu se dnes sešli nejvyšší představitelé ozbrojených sil, aby se poradili o situaci v zemi. Zatímco pákistánská vláda se potýká se skandály a zároveň se zhoršují její vztahy s armádou, prezident Ásif Alí Zardárí podle agentur odcestoval na soukromou návštěvu do Dubaje. Podle analytiků, na něž se odvolává agentura AFP,  by nynější krize mohla vyústit spíše v předčasné volby než v převrat.

Nejvyšší velení armády se na schůzce zabývalo především bezpečnostními otázkami a současnou situací v zemi, uvedl nejmenovaný armádní činitel. Podrobnosti ale neupřesnil.
   
Mezitím však prezident Zardárí odcestoval na jednodenní návštěvu do Dubaje. Měl se zde zúčastnit svatby. Podle původních informací ale odjel kvůli lékařskému vyšetření. V Dubaji byl totiž minulý měsíc hospitalizován pravděpodobně kvůli srdečním potížím.

Prezident na sobotu svolal bezpečnostní radu státu, jejíhož zasedání se má zúčastnit i šéf armády Ašfak Kajání. USA mezitím v obavách z destabilizace vyjádřily vládě plnou podporu.

Asif Alí Zardárí
Zdroj: Anjum Naveed/ČTK/AP

Už v prosinci šéf pákistánské armády Ašfak Kajání odmítl spekulace o tom, že by v Pákistánu hrozil vojenský převrat. Těsně před Vánocemi premiér Júsuf Ráza Gílání prohlásil, že se chystá spiknutí s cílem svrhnout jeho vládu. Tu v poslední době poškodila především aféra kolem žádosti Islámábádu adresované Spojeným státům, aby pomohly odvrátit možný vojenský převrat v Pákistánu. S evidentním poukazem na armádu také Gílání řekl, že
„jakákoli instituce fungující jako stát ve státě je nepřijatelná“.
   
Armáda usiluje především o odchod značně nepopulárního prezidenta Zardárího, který se potýká mimo jiné s podezřeními z korupce. Odstoupení prezidenta chce však armáda podle agentury Reuters dosáhnout zákonnými prostředky, a ne vojenským převratem, jak se již v 64leté historii nezávislého Pákistánu několikrát stalo. Armáda vládla Pákistánu více než
polovinu období od získání nezávislosti v roce 1947.