V Egyptě skončí výjimečný stav

Káhira – V Egyptě bude zítra odvolán výjimečný stav, který v zemi platí více než třicet let. Původně měl trvat do konce června. Sdělil to dnes předseda egyptské Nejvyšší rady ozbrojených sil (SCAF) Muhammad Husajn Tantáví. Některá výjimečná opatření však hodlá zachovat. Při první debatě nově zvoleného egyptského parlamentu zároveň vyzvali poslanci k urychlení soudního procesu s bývalým prezidentem Husním Mubarakem. Výzva se objevuje v předvečer vzpomínkových akcí na zahájení revoluce, která začala loni 25. ledna.

Odvolání výjimečného stavu vytrvale požadovaly organizace na ochranu lidských práv a mnohé místní politické strany. Mimořádné opatření skončí u příležitosti prvního výročí začátku vzpoury, která loni svrhla autoritativního prezidenta Husního Mubaraka. Zvláštní zákon, který stanoví podmínky výjimečného stavu, však zůstane částečně v platnosti. „Rozhodl jsem ukončit výjimečný stav v celé zemi od 25. ledna 2012 ráno. Ovšem s výjimkou případů boje proti násilnictví,“ prohlásil bez dalšího upřesnění polní maršál Tantáví.

Výjimečný zákon začal platit po vraždě prezidenta Sadata
   
Výjimečný zákon platí od roku 1981, kdy muslimští extremisté zabili někdejšího prezidenta Anvara Sadata za jeho vyjednávání s Izraelem. Zákon poskytuje úřadům široké pravomoci, pokud jde o zadržování podezřelých osob a omezování základních svobod. Mohou zakazovat protivládní protesty, cenzurovat média, věznit lidi neomezeně dlouhou dobu bez řádného obvinění a soudit je před mimořádnými tribunály.

Částečné odvolání nenáviděného mimořádného zákona podle AP nejspíš neuspokojí skupiny na ochranu lidských práv, které poukazovaly na to, že bezpečnostní síly zdůvodňovaly loňské represe proti demonstrantům tím, že se jedná o násilníky v duchu tohoto zákona.

Moc loni na podzim převzala Nejvyšší rada ozbrojených sil v čele s ministrem obrany Muhammadem Husajnem Tantávím, která pozastavila platnost ústavy, rozpustila parlament a oznámila, že výjimečný stav v zemi bude dále platit, a to do 30. června 2012.

Tantáví dnes vyzval mladé iniciátory loňské „revoluce“, jejichž hnutí utrpěla v souboji s muslimskými formacemi jasnou porážku v nedávných parlamentních volbách, aby posílili své strany a politický vliv v zemi. Řekl také, že u příležitosti výročí bude propuštěno přes 1 900 lidí, kteří byli po protestech souzeni vojenskými tribunály. Již dnes vedení armády
propustilo jednoho z předních egyptských bloggerů.
   
Tantáví projev pronesl den před demonstrací, která se v rámci vzpomínkových akcí k zahájení revoluce z loňského 25. ledna uskuteční na náměstí Tahrír v Káhiře. Úřady se obávají možných násilností. Některá uskupení totiž na místě chtějí vyjádřit svou nespokojenost se současným vedením země.

Mubarak musí za své činy zaplatit, a to co nejdřív

Představitelé různých stran dali v parlamentu najevo nespokojenost s pomalým procesem s exprezidentem. Své stanovisko vyjádřil jeden z poslanců liberální Nové vafdistické strany jednoznačně: „Odpověď na krev je krev.“ 
   
Proces s bývalou hlavou státu začal loni v srpnu, rozsudek se očekává v únoru. Mubarak se cítí nevinný, žalobce pro něj ale požaduje trest smrti.