Medvěděv chce zpět do Kremlu, revoluce už prý v Rusku nebude

Moskva – V Rusku už žádná revoluce nebude, příděl byl vyčerpán ve 20. století. V besedě se studenty novinářské fakulty moskevské státní univerzity to dnes řekl ruský prezident Dmitrij Medvěděv, který letos ve funkci šéfa Kremlu končí. Nevyloučil zároveň, že se v budoucnu jako prezident do Kremlu vrátí.

Po únorových prezidentských volbách Medvěděv svůj ústavní post opustí, aby ho podle všeobecného očekávání přenechal Vladimiru Putinovi, který stál v čele státu už v letech 2000 až 2008. Jde o dohodu mezi oběma politiky, kterou liberální ruská veřejnost kritizuje jako nedemokratickou. Putin po zvolení dosadí Medvěděva do funkce předsedy vlády.

Medvěděv se budoucích bitev nevzdává

Svůj návrat do prezidentského křesla ale Medvěděv nevylučuje. „Nikdy jsem netvrdil, že se o tu funkci ucházet nebudu. Je mi jen šestačtyřicet, což není tolik, abych se musel příštích bitev vzdávat,“ konstatoval.

Dmitrij Medvěděv
Zdroj: ČT24

Prezident očekává vznik nových stran

Medvěděv rovněž komentoval masové prosincové demonstrace v Moskvě, jejichž účastníci protestovali proti údajným machinacím s výsledky parlamentních voleb. Připustil, že mezi protestujícími mohli být i lidé nespokojení s jeho rozhodnutím uvolnit hlavní kremelský post Putinovi. „Je to docela možné,“ poznamenal Medvěděv. Nevyloučil zároveň vznik nových politických stran stojících v opozici vůči nynějšímu vládnoucímu tandemu.

Dmitrij Medvěděv, současný ruský prezident:

„Není pochyb, že někteří z vůdců nynější neparlamentní opozice mohou vytvořit vlastní politickou stranu. Bude to zábavnější, a tím pádem pro všechny prospěšnější.“

Prezident se na půdě novinářské fakulty zmínil i o poměrech v ruské žurnalistice a vyslovil se pro existenci „plnohodnotného“ státního televizního kanálu. „Stát by měl mít k dispozici jednu stanici, kde by prezentoval svá stanoviska,“ uvedl Medvěděv a dodal, že tato stanice by měla být veřejnoprávní a neměla by být podrobena cenzuře.
   
Prezident připustil, že v dnešním Rusku nátlak na média existuje a jednou z příčin je příliš velký počet médií řízených státem. Vedle dvou kanálů státní televize vysílá v Rusku ještě stanice NTV, kterou vlastní státní plynařský monopol Gazprom. V regionech existuje kromě toho nemálo menších televizních stanic kontrolovaných místními úřady. „Mohu s vámi souhlasit v tom, že na prostředky masové informace se velmi často vyvíjí nátlak. Žádný místní šéf nemá rád, když ho média propírají. Má-li možnost situaci ovlivnit, udělá to. To ale neznamená, že u nás existuje nějaká rozbujelá cenzura,“ prohlásil Medvěděv.

Ondřej Soukup, redaktor Hospodářských novin:

„Medvěděv se snažil ukázat otevřenost Kremlu vůči dnešním protestním náladám. odpověděl na řadu ostrých dotazů, včetně otázek na osud Chodorkovského nebo některých vězněných politických aktivistů. Otázka ale je, nakolik mají Medvěděvova slova politickou váhu.“

Telefonát Ondřeje Soukupa (zdroj: ČT24)