Čína brojí proti ropnému embargu vůči Teheránu

Peking - Čína dnes kritizovala Evropskou unii za uvalení embarga na dovoz ropy z Íránu kvůli kontroverznímu íránskému jadernému programu. Teherán patří k hlavním obchodním partnerům Pekingu a je třetím největším dodavatelem ropy do Číny.

„Zaslepený tlak a uvalování sankcí na Írán není konstruktivní,“ uvedlo ve svém prohlášení čínské ministerstvo zahraničí, které citovala agentura Nová Čína. „Čína doufá, že zainteresované strany zvolí opatření napomáhající regionálnímu míru a stabilitě,“ dodalo ministerstvo.

Ministři zahraničí EU se v pondělí dohodli na přijetí řady ekonomických sankcí vůči Íránu. Kromě ropného embarga Evropská unie také zmrazila aktiva íránské centrální banky a zakázala veškerý obchod se zlatem a dalšími drahými kovy s touto bankou a dalšími íránskými veřejnými institucemi.

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24/ISIFA

Západ doufá, že přísnější opatření pomohou zastavit nebo aspoň omezit íránský jaderný výzkum. EU se podobně jako USA obává, že cílem tohoto výzkumu je získání jaderné zbraně, Teherán to popírá s tím, že jeho nukleární program je výhradně mírový a je zaměřen na výrobu elektrické energie.

Čína dlouhodobě odmítá jednostranné sankce zaměřené na íránský energetický sektor a snaží se snížit napětí, které by mohlo ohrozit dodávky ropy do Číny. Podle Pekingu by spor měl být řešen prostřednictvím dialogu. Právo Pekingu kupovat íránskou ropu hájil tento měsíc také čínský premiér Wen Ťia-pao při své cestě po zemích Blízkého východu.

Čína je největším odběratelem íránské ropy a loni dovezla z Íránu o 30 procent víc této suroviny než v roce 2010. V lednu a únoru letošního roku ale snížila svůj dovoz na polovinu kvůli sporům týkajícím se platebních podmínek.