Odstranění vraku Concordie může trvat až 10 měsíců

Řím – Odstranění vraku potopené Costy Concordie může trvat až 10 měsíců. Řekl to šéf italské civilní ochrany. Potápěči znovu kvůli velkým vlnám a silnému větru přerušili pátrání v lodi, jejíž trup se v noci na neděli posunul o 3,5 centimetru. Zatím nezačalo ani odčerpávání paliva, které bylo odloženo už v sobotu. Meteorologické předpovědi jsou špatné až do úterý.

Odčerpávání 2 400 tun pohonných hmot mělo začít v sobotu ráno, ale technici nizozemské společnosti Smit a italské Neri rozhodli o odkladu. Prozatím technici umístili bezpečnostní zábrany kolem otvorů, jež byly v trupu lodě vytvořeny ve výšce palivových nádrží. Zdá se, že pumpování paliva nebude možné zahájit dříve než v polovině nadcházejícího týdne. I poté, až se počasí umoudří, potrvá zhruba dva týdny vyprázdnění nádrží, které obsahují zhruba polovinu paliva naloženého před vyplutím lodi.

V sobotu našli potápěči v lodi Costa Concordia tělo ženy, která se tak stala 17. dosud nalezenou obětí. Potápěči na oběť narazili v zaplavené části šesté paluby, sdělil krizový štáb na ostrově Giglio, u jehož břehu loď 13. ledna ztroskotala.