Spermobanka má zachránit Velký bariérový útes

Dubbo (Austrálie) – Velký bariérový útes by mohla zachránit speciální spermobanka, kterou založili australští vědci. Ti shromáždili 70 miliard spermií a 22 miliard zárodků korálů, vzorky pak zmrazili v kapalném dusíku a uložili v zoologické zahradě ve městě Dubbo, na okraji australské pouště v Novém Jižním Walesu.

„Víme, že Velký bariérový útes je velmi ohrožen z důvodu několika fenoménů globálního rozměru, jako jsou klimatické změny, okyselování oceánů a oteplování moře,“ vysvětluje vedoucí projektu Rebecca Spindlerová. „Příštích pět let bude zásadních pro záchranu útesu a zachování co největší genetické rozmanitosti,“ vysvětlila australská vědkyně. 

Odborníci proto shromáždili vzorky přímo z korálového útesu podél australského pobřeží. Doufají, že takto vytvoří rezervu korálů pro případ, že by v moři nepřežili oteplování, znečištění nebo i špatné počasí, jako jsou cyklony. 

Aby tým vědců získal co největší počet pohlavních buněk, odřízl části útesu a odvezl je na pevninu, kde je ponořil do nádrží a očekával období rozmnožování, které trvá jen tři dny v roce. 

Velký bariérový útes

…patří na seznam světového dědictví UNESCO. Rozkládá se podél australského pobřeží, má plochu asi 345 tisíc kilometrů čtverečních. Žije v něm asi 400 druhů korálů, 1500 druhů ryb, 4000 druhů měkkýšů a řada ohrožených druhů jako například kareta obrovská.