Elysejský palác bude v případě Hollandeova vítězství obývat nesezdaný pár

Paříž - Prezidentský kandidát francouzských socialistů François Hollande se v případě svého volebního vítězství nehodlá oženit s dlouholetou životní družkou Valerií Trierweilerovou. Prý by to bylo proti jeho zásadám a jen kvůli protokolu to dělat nebude. Hollande má čtyři děti z předchozího soužití s někdejší neúspěšnou prezidentskou kandidátkou socialistů Ségolene Royalovou. Ani tu si nikdy nevzal, ačkoli spolu žili 30 let.

„Člověk se nežení kvůli protokolu. Svatba je volba,“ řekl 57letý politik v debatě, kterou uspořádal regionální deník Sud Ouest. „Neudělám nic, co je proti mým zásadám. (…) Budu se před Francouzi prezentovat sám. Neprezentuje se dvojice, ale jedna osoba, která musí přesvědčit o svých myšlenkách a svém přístupu,“ vysvětloval svůj postoj Hollande, jenž má ve volbách šanci porazit stávajícího prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Hollande by byl v novějších francouzských dějinách prvním svobodným prezidentem. Mnoho jeho kolegů v zahraničí je ale rozvedených a žije s novými partnerkami. Jen s životní družkou žije například i nový německý prezident Joachim Gauck, který ovšem formálně není rozvedený. Sarkozy se nechal rozvést po nástupu do funkce a v únoru 2008 se oženil se zpěvačkou Carlou Bruniovou.