Ukrajinská opozice se chce do voleb sjednotit

Kyjev – Rozhádané ukrajinské opoziční strany chtějí v říjnových parlamentních volbách společně zabojovat proti vládní Straně regionů prezidenta Viktora Janukovyče. Dnes si na společném setkání projevily ochotu, že by mohly sestavit společnou kandidátku.

Oleksandr Turčynov, zástupce Tymošenkové ve vedení strany Vlast (Baťkivščyna), na sjezdu řekl, že společný seznam kandidátů by mohl být hotov do května. Na kandidátce se kromě strany Vlast mají podílet nejméně dvě ze tří dalších velkých opozičních stran.

K sestavení společné kandidátky se na sjezdu přihlásila strana Národní sebeobrany, kterou vede vězněný bývalý ministr vnitra Lucenko, a rovněž strana Fronta změn vlivného politika Arsenije Jaceňuka. 

K opoziční frontě by se mohla připojit i nová strana Ukrajinská demokratická aliance za reformy (Udar) boxerského šampiona Vitalije Klička, případně i národně orientovaná Svoboda, které předsedá Oleh Ťahnybok.

Podle kyjevských médií se o znovusjednocení opozice zasloužil sám Janukovyč tím, že vůdkyni strany Vlast a expremiérku Tymošenkovou a jejího ministra vnitra Jurije Lucenka poslal do vězení. Lucenko, který je vůdcem opoziční strany Národní sebeobrana, dnes z vězení poslal sjezdu strany Vlast dopis, v němž se ke sjednocení opozice přihlásil.

Vydáno pod