Jednodenní šéf KGB spáchal sebevraždu

Moskva - Ve svém moskevském bytě spáchal sebevraždu 76letý Leonid Šebaršin, který krátce po nezdařeném puči proti sovětskému prezidentovi Michailu Gorbačovovi v srpnu 1991 vykonával jediný den funkci šéfa sovětské tajné policie KGB. Podle médií se zastřelil; policie upřesnila, že v době smrti byl doma sám a zanechal dopis na rozloučenou. U jeho těla našli vyšetřovatelé pistoli, kterou Šebaršin dostal jako ocenění při odchodu do důchodu.

Podle domovníka byl Šebaršin velmi přátelský, ale stále více jej trápily zdravotní potíže. Server lifenews.ru informoval o Šebaršinově deníku, který policisté v bytě našli. Ze záznamů je patrné, že měl zdravotní problémy. V posledním čtvrtečním zápisku se zmiňuje, že přestal vidět na levé oko.

Šebaršin působil celý život v sovětské rozvědce, vyslán byl mimo jiné do Indie, Íránu, Pákistánu a Afghánistánu. Po návratu do Moskvy řídil činnost agentů v jižní Asii a na Blízkém východě, několik let stál i v čele celé výzvědné služby.

Po nezdařeném puči proti Gorbačovovi v létě 1991 byl Šebaršin na jeden den jmenován do čela KGB. Funkce byl ale bezprostředně zbaven, a to i přesto, že o jeho přímém zapojení do intrik pučistů nebyly důkazy. Podle dobového tisku byl odstraněn na přímý pokyn Gorbačova. Od září 1991 byl v důchodu.

Vydáno pod