Den půdy se neobešel bez krvavých incidentů

Jeruzalém/Gaza – Arabské demonstrace v rámci dnešního „Dne půdy“ se v Izraeli neobešly bez konfliktů. Každoročně v tento den Arabové a Palestinci na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy protestují proti podle nich diskriminační pozemkové politice Izraele. Při střetech na demonstracích v pásmu Gazy dnes izraelští vojáci zabili jednoho Palestince a desítky dalších jich zranili.

Izrael kvůli očekávaným arabským demonstracím rozmístil po celé zemi a podél jejích hranic tisíce vojáků a policistů. Armáda uzavřela západní břeh Jordánu. Palestinci odtud nemohou vstoupit do Izraele od čtvrtečního do dnešního večera 

Vojáci zasáhli při demonstraci, když se skupina Palestinců nebezpečně přiblížila k hraničnímu přechodu v Erezu. Nejprve vypálili varovnou salvu. Následná střelba pak připravila o život dvacetiletého mladíka a zranila pět desítek lidí. 

Střílelo se i v Chán Júnisu a Bajt Hanúnu na jihu pásma, kde bylo zraněno 37 Palestinců. Palestinští demonstranti se střetli s izraelskými policisty také na kontrolním stanovišti Kalandíja severně od Jeruzaléma. Jízdní policie rozehnala i několik desítek demonstrantů před Damašskou branou v jeruzalémském Starém městě. Střety jsou hlášeny mimo jiné z Betléma jižně od Jeruzaléma a z Hebronu. 

Den půdy

Každoročně si Palestinci v tento den připomínají události z roku 1976. Jako reakce na rozhodnutí Izraele vyvlastnit z bezpečnostních důvodů arabskou půdu se 30. března konala generální stávka, kdy tisíce Arabů vyrazily v mnoha městech na protestní pochod. Šest lidí bylo tehdy zabito, desítky dalších zraněny.

Arabové dnes protestovali i v Jordánu. V Kafrainu zhruba kilometr a půl od izraelských hranic se sešlo přes 15 tisíc demonstrantů. „Izraelci ukradli Palestinu. Vrátíme se do Svaté země a obnovíme naše práva. Nezapomeneme na jejich zločiny,“ prohlásil vůdce vlivného Muslimského bratrstva Hammám Saíd.

Izrael si připomněl Den půdy (zdroj: ČT24)