Spojené státy zmírnily sankce vůči barmskému režimu

Washington - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová varovala Teherán, že doba pro diplomatická jednání ohledně jeho jaderného programu není nekonečná. Ostatní možnosti prý zůstávají na stole. Šéfka diplomacie zároveň oznámila, že USA uvolňují některé sankce vůči Barmě po tamních doplňkových volbách.

Clintonová vyzvala Teherán k co nejrychlejšímu zahájení rozhovorů. „Přejeme si mírové řešení, ale čas diplomacie není neomezený a zůstávají na stole veškeré ostatní možnosti, aby se zabránilo Íránu mít atomovou zbraň,“ řekla ministryně na tiskové konferenci ve Washingtonu.

Západ se obává, že Teherán vyvíjí atomovou zbraň, a posiluje sankce vůči Íránu. Íránci to odmítají s tím, že jejich jaderný program je zaměřen jen na energetiku. Neumožňují ale dostatečnou kontrolu svých zařízení a USA s Izraelem občas Íránu vyhrožují i vojenským úderem proti těmto zařízením.

Alborz
Zdroj: ČT24/ISIFA

Vývoj v Barmě je pozitivní, míní Clintonová

Spojené státy dnes dále oznámily, že uvolňují udělování víz pro vybrané barmské představitele a rovněž vývozy, finanční služby a investice ve vztahu k Barmě. Podle Clintonové připravují také vyslání stálého amerického velvyslance do této jihoasijské země.

Vývoj v zemi označila za pozitivní, ale zdaleka neukončený. „V platnosti zůstanou sankce a zákazy vůči osobám a institucím, které se dále staví na špatnou stranu tohoto pozitivního historického vývoje a reforem,“ zdůraznila Clintonová.

Su Ťij
Zdroj: ISIFA/EPA/BARBARA WALTON

Americká ministryně již dříve ocenila průběh nedělního hlasování v Barmě, ve kterém vůdkyně barmské opozice a nositelka Nobelovy ceny za mír Aun Schan Su Ťij získala vůbec poprvé poslanecké křeslo. Volby ocenila i Evropská unie, která se hodlá odvoláním svých sankcí vůči bývalé diktátorské Barmě zabývat koncem měsíce.