Švédové před soudem kvůli plánování útoku na dánské noviny

Stockholm - Čtyři Švédové, kteří plánovali útok na dánské noviny, jdou před soud. Čelí obvinění z terorismu a nelegálního držení zbraní. Hrozí jim až šestnáct let vězení. Policie je zatkla v prosinci před dvěma lety. Muži chtěli zaútočit na list Jyllands-Posten, který v roce 2005 otiskl 12 karikatur proroka Mohameda. Jejich zveřejnění vyvolalo v muslimském světě nepokoje. Při násilných demonstracích zemřelo nejmíň 139 lidí. Karikatury tehdy odsoudilo i hnutí Taliban.

Skupinu mužů, kteří chtěli kvůli dvanácti karikaturám střílet v redakci novin, jež je zveřejnily, zadržely švédské a dánské tajné služby v prosinci 2010. Proces v Dánsku je velice sledovaný a doprovázejí ho přísná bezpečnostní opatření. Bude trvat zhruba dva měsíce. Rozsudek se čeká v polovině června.

Podle prokuratury chtěla čtveřice mužů obsadit redakci deníku a zabít co největší počet lidí. Jejich cílem prý bylo také vyděsit veřejnost. Dnes poprvé prokurátoři zveřejnili informaci, že obžalovaní měli v úmyslu provést atentát na dánského korunního prince Frederika. Zatčeni byli jen několik hodin předtím, než se princ objevil na slavnostním předání sportovních cen v redakci deníku Politiken, kde prý chtěla čtveřice zaútočit. 
   
Munir Awad, Omar Abdalla Aboelazm a Mounir Ben Mohamed Dhahri byli zatčeni poblíž Kodaně po měsíce trvající operaci tajných služeb, které muže sledovaly. Poslední z obžalovaných, Sabhi Ben Mohamed Zalouti, byl zadržen ve Švédsku. Všichni muži jsou arabského původu, ale mají švédské občanství, pouze Dhahri švédským občanem není, v zemi ale získal trvalý pobyt.

Dánská policie před soudem v Kodani
Zdroj: ČTK/AP/Kenneth Meyer

Soudy už v souvislosti s karikaturami v deníku Jyllands-Posten řešily několik násilných trestných činů. Loni například dostal trest devíti let vězení mladý Somálec, který plánoval vraždu výtvarníka Westergaarda. Letos norský soudce odsoudil k několikaletému trestu vězení dvojici mužů, kteří v napojení na teroristickou síť al-Káida plánovali na Jyllands-Posten pumový útok.

Přetištěná karikatura islámského proroka Mohameda z dánského listu Jyllands-Posten vyvolala bouřlivou reakci muslimského světa 1. února 2006.

Karikatura proroka Mohameda
Zdroj: ČT24

Vypáleny byly ambasády či konzuláty Dánska v Sýrii, Libanonu a Íránu. V řadě muslimských zemí se pálily vlajky Dánska i jiných západních zemí. Při protestech zahynulo na 139 lidí, zejména v Nigérii, Libyi a Afghánistánu. Většina muslimských zemí začala bojkotovat dánské zboží a požadovala po představitelích dánské vlády omluvu.

Spustila se také diskuse o rozdílech ve vnímání svobody projevu, tisku či umění mezi Západem a muslimskými zeměmi.

Vše začalo v září 2005, kdy dánský spisovatel Kare Bluitgen hledal ilustrátora ke své knize pro děti o proroku Mohamedovi. Deník Jyllands-Posten následně zveřejnil 12 kreseb od 12 autorů a svůj čin zdůvodnil snahou o rozpoutání debaty o přípustnosti kritiky islámu a o vnitřní cenzuře.