Chrám, který našli čeští egyptologové, míří na seznam UNESCO

Praha/Chartúm – Staroegyptský chrám, který v poušti na severu Súdánu nalezli čeští archeologové z expedice Národního muzea, se v horizontu dvou až tří let zařadí na seznam světových kulturních památek UNESCO. Unikum chrámového a palácového komplexu v lokalitě Vád Ben Naga spočívá především ve svědectví o kultuře starověké Núbie, oblasti na středním toku Nilu. Tzv. týfónium se podařilo nalézt 160 let od doby, kdy zmizelo pod nánosy písku.

„Předpokládáme, že by k tomuto aktu (zapsání na seznam památek UNESCO) mohlo dojít během dvou až tří let,“ informoval Pavel Onderka, vedoucí expedice Národního muzea ve Vád Ben Naga.

Týfónium se české expedici podařilo odkrýt na konci loňského roku. Památka pochází z doby Merojského království, které v oblasti dnešního severního Súdánu trvalo od 3. století př. n. l. do 4. století n. l. Samotné týfonium bylo součástí rozsáhlého palácového komplexu města Arabikeleb, jež patřilo mezi největší sídla starověké Núbie. V době vrcholného rozkvětu v něm žilo kolem 25 tisíc obyvatel. Chrám prameny pamatují na místě až do roku 1844, poté ale zmizel v poušti.

Češi v Súdánu pracovali na starověkých památkách od roku 2009 v rámci koncese získané od tamní vlády. Protože Núbie spadala pod sféru vlivu starého Egypta, tvořili expedici vedle pracovníků Národního muzea také zaměstnanci Českého egyptologického ústavu. Společným úkolem bylo probádat území ve Vád Ben Naga o ploše kolem čtyř kilometrů čtverečních.

Skautské podmínky a vstřícní lidé, říkají archeologové o súdánském pobytu

„Expedice, která tady působí, žije ve stejných podmínkách jako zbytek vesnice. V podstatě tady nejsou žádná ubytovací zařízení, takže si pronajímáme dům,“ popisuje pracovní podmínky archeologů vedoucí expedice Pavel Onderka. „Život ve Vád Ben Naga je velmi jednoduchý. Například elektřina zde byla zavedena teprve v roce 2009 a pořád zde není přístup k čisté vodě. Jedinou vodu, kterou tady můžeme získat, je voda nilská.“

Archeologové také vyvracejí obavy týkající se bezpečnosti jejich mise. Lokalita, ve které se pohybují, je podle nich navzdory mnohaleté občanské válce v zemi bezpečná. „Části Súdánu severně od hlavního města, kde se pohybujeme, jsou oblasti, které jsou naprosto klidné, tam žádné nebezpečí necítíme, naopak, cítíme tam vřelý zájem a podporu místního obyvatelstva,“ konstatoval vedoucí Českého egyptologického ústavu Ladislav Bareš.

Čeští egyptologové v Súdánu (zdroj: ČT24)

Přesun památek z nilských břehů? Možná příští úkol

Tuzemskou egyptologickou misi možná čekají v Súdánu i další úkoly. Podle Bareše je možné, že v rámci udělené koncese dostane expedice za úkol prozkoumat možnosti přesunu některých památek nacházejících se v blízkosti Nilu. Na africkém veletoku se totiž plánuje stavba kaskády mohutných přehrad, které by chráněné objekty na březích zaplavily, podobně jako tomu bylo v 50. letech při stavbě Asuánské přehrady v Egyptě.