Polští vězni se do cel nevejdou, zůstávají na svobodě

Varšava - Řada evropských států se potýká s problémem, který představují přeplněné věznice. Třeba u sousedních Poláků na jednoho vězně připadají pouhé tři čtvereční metry, což je vůbec nejmíň v Evropské unii. Poláci teď zavedli systém, o kterém se u nás zatím jen diskutuje. Odsouzení za mírné delikty dostávají elektronické náramky a trest si odpykávají na svobodě.

V zemích Evropské unie je za mřížemi jedenáct a půl tisíce Poláků. „To už jsou téměř pravidelné linky. Nejčastěji jde o Londýn a Dublin, létáme i do Paříže, Madridu a Lisabonu,“ prohlásil Krzysztof Hajdas z hlavního velitelství policie. V polských věznicích je ale plno. „Máme více osob ve výkonu trestu, než je míst ve vězení. Jinými slovy: na volné místo si musejí odsouzení počkat,“ konstatovala mluvčí vězeňské služby Luiza Salapová.

O přeplněných celách svědčí i aktuální údaj z dnešního dne. Ve vězení je o 420 vězňů více. Nikde přitom není volné místo. Přísné zákony za mříže poslaly například i pět tisíc opilých cyklistů. Problém přeplněných cel však může vyřešit domácí vězení. „Trest si lze odpykat na svobodě, ne za zdmi vězení, protože mnozí neohrožují své okolí a nemusejí být nutně izolováni,“ podotkla Barbara Wilamowská z ministerstva spravedlnosti.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Možnost domácího vězení využívá i pan Artur. Soud ho poslal za mříže na rok, protože jako majitel restaurace nezaplatil faktury. Elektronický náramek už má čtyři měsíce. Mezi osmnáctou a sedmou ráno nesmí opustit dům, jinak může nakupovat, starat se o dům i chodit do práce.

Polský vězeň:

„Nejdůležitější je kontakt s rodinou, ten nelze ničím nahradit. Zájem o domácí vězení roste. Polsko je dnes v počtu odsouzených s náramkem na druhém místě v Evropě.“

Všechny informace o pohybu odsouzených se sbíhají do centra elektronického dohledu. „Každé narušení soudního rozhodnutí je okamžitě zaznamenáno,“ řekl Pawel Nasilowski z centra. K narušením ale dochází minimálně, návrat za mříže si nikdo nepřeje. Šetří i stát - výdaje na vězně s náramkem jsou pětkrát nižší než na vězně v cele.