Afričané umírají žízní, kontinent přitom skýtá obří podzemní zdroje

Mogadišo - Pod africkým kontinentem se podle vědců nacházejí obrovské vodní zdroje. Notoricky suchý kontinent má pod sebou skrývat až stokrát větší zásoby podzemních vod, než jaké jsou na povrchu. Tým expertů vytvořil detailní mapu o rozsahu a potenciálu těchto vodních zdrojů. Podle jejich studie uveřejněné na BBC v současnosti nemá v Africe přístup k nezávadné pitné vodě více než 300 milionů lidí.

Vody bude do budoucna třeba pořád víc

Poptávka po vodě výrazně poroste v příštích desetiletích v důsledku populačního růstu a potřeby zavlažování k pěstování plodin.

Množství vody ve sladkovodních jezerech a řekách ovlivňují sezonní sucha a deště. Ty omezují množství půdy vhodné k využití pro zemědělské účely. V současné době se zavlažuje asi jen pět procent orné půdy.

Nedostatek vody v Africe
Zdroj: ČT24

Nyní se vědcům poprvé podařilo provést v rámci celého kontinentu analýzu vody, která je skryta pod povrchem. Výzkumníci z Britské geologické služby a univerzity v Londýně podrobně zmapovali množství a potenciální výnos z tohoto zdroje podzemní vody na celém kontinentu.

Jedna z autorek příspěvku, Helen Bonsorová, tvrdí, že si až dosud podzemní vody a jejího potenciálu nikdo příliš nevšímal. Doufá, že mapa lidem otevře oči. „Největší úložiště podzemní vody jsou v severní Africe, ve velkých sedimentárních pánvích - v Libyi, Alžírsku a Čadu,“ řekla Bonsorová.

Nedostatek vody v Africe
Zdroj: ČT24

Vzhledem ke změnám klimatu, které proměnily Saharu v poušť, mnoho z vodních rezervoárů bylo naposledy naplněno vodou před více než pěti tisíci lety. Vědci nyní porovnávají své informace se stávajícími hydrogeologickými mapami vytvořenými národními vládami, ale i studiemi týkajícími se úložišť vody.

Vědci tvrdí, že jejich nové mapy ukazují, že mnoho zemí, které v současnosti trpí nedostatkem vody, má v podzemních vodách značné rezervy. Vědci jsou ale opatrní, co se týká nejlepšího způsobu přístupu k těmto skrytým zdrojům. Naznačují, že rozšířené vrtání nemusí fungovat. Nutná je především znalost místních podmínek. Velké vrty by mohly zásoby rychle vyčerpat.