Americká policie pátrá v suterénu po chlapci pohřešovaném 33 let

New York - Policie ve spolupráci s FBI pátrá po šestiletém chlapci, který zmizel před 33 lety. Jeho tělo či nová vodítka by se mohly nalézat v suterénu na Manhattanu. Kopat začal forenzní tým už včera. Etan Patz zmizel na cestě k zastávce školního autobusu, a to hned první den, kdy mu bylo dovoleno, aby jel bez doprovodu. Jeho ostatky nebyly nikdy nalezeny. Chlapcovo zmizení vyvolalo emoce po celé Americe a stálo u zrodu národního hnutí věnujícímu se právě pohřešovaným dětem.

Chlapcovo zmizení vyvolalo silné emoce

Etanovo zmizení si získalo pozornost celého národa a jeho obličej byl mezi prvními, který se objevil na lepenkových krabicích mléka. „Byl to šokující případ v té době a doteď nebyl vyřešen,“ podotkl mluvčí policie Paul Browne.

Podle policie forenzní tým hledá krev, oblečení nebo lidské ostatky. Vykopávky začaly ve čtvrtek dopoledne v budově v oblasti SoHo na Manhattanu, jen blok od adresy, kde v roce 1979 žila rodina Patzových.

Budova, kde se nyní kope, se nachází v místech, kudy zřejmě Etan musel cestou na autobus projít. Podle agentury AP v ní v době Etanova zmizení pracoval tesař, který se s chlapcem přátelil. Vyšetřovatelé z nedávno získaných informací usoudili, že by dítě mohlo být pohřbeno právě ve zdejším suterénu.

FBI
Zdroj: ČT24/ISIFA

Podle všeho zachytil stopu ostatků v budově i policejní pes. Forenzní tým nyní musí odstranit betonovou podlahu a sádrokartonové oddíly, aby se dostal k cihlám z roku 1970.

Zmizení Etana Patze vyvolalo u Američanů velkou odezvu. Rychle se stal synonymem tragédie, kterou vždy představuje pohřešované dítě. Etanova tvář se stala jednou z prvních, které se objevily na lepenkových krabicích mléka a jeho úsměv nutil Američany, aby měli oči stále otevřené.

Policie v New Yorku
Zdroj: ČT24/ISIFA

V roce 1983 americký prezident Ronald Reagan prohlásil 25. května, den výročí Etanova zmizení, za Národní den pohřešovaných dětí. Etanovi rodiče se v letech následujících po jeho zmizení stali advokáty pohřešovaných dětí.

Etan byl prohlášen za mrtvého před 11 lety

Od zmizení chlapce se nepřestěhovali a nezměnili svá telefonní čísla v naději, že je jejich dítě ještě naživu. V roce 2001 ale rodina obdržela soudní příkaz s prohlášením jejich syna za mrtvého.

Vydáno pod