Kim Čong-un strávil jako dítě deset let ve Švýcarsku

Ženeva - Severokorejský vůdce Kim Čong-un strávil v dětství téměř deset let ve Švýcarsku. Je to déle, než se původně uvádělo. Švýcarský list Le Matin napsal, že Kim Čong-un byl podle dokumentů v alpské zemi v letech 1991 až 2001. Švýcarské sdělovací prostředky dosud uváděly, že Kim do Švýcarska přijel později.

„V oficiálních dokumentech stojí, že Kim Čong-un přijel do naší země už v listopadu 1991,“ píše Le Matin. List tvrdí, že získal přístup k policejní dokumentaci uložené ve federálním archivu. Jde o formulář, na jehož základě byla vydána diplomatická akreditace jistému Nam Čol-pakovi, označenému za funkcionáře severokorejského ministerstva zahraničí. 

Nam Čol-pak do Švýcarska přijel dne 25. listopadu 1991 jako člen severokorejské mise při OSN v Ženevě, později byl přeložen na velvyslanectví KLDR na bernském předměstí Muri. Spolu s ním do Švýcarka přijela manželka a tři děti - dva chlapci a dívka. Podle Le Matinu byli chlapci v dokumentech uváděni jako Čol Pak, narozený v září 1982, a Hun Pak, narozený v červenci 1984. Ve skutečnosti to byli dva nejmladší synové severokorejského vůdce Kim Čong-ila, který KLDR řídil od roku 1994 do svého loňského úmrtí. 

Rodina Kim Čong-una se usadila v Liebefeldu

Ze švýcarské dokumentace také vyplývá, že bydlištěm Hun Paka, jeho bratra a nevlastních rodičů bylo velvyslanectví v Muri. Usadili se ale v Liebefeldu, kde si koupili údajně šest bytů v nově postaveném domě. Dosud doložená Kimova přítomnost ve Švýcarsku se týkala jenom Liebefeldu, kde chodil pod jménem Un Pak do školy v letech 1998 až 2001. Le Matin se po srovnání s nově objevenou dokumentací táže, co dělal budoucí vůdce KLDR v letech 1991 až 1998? Kde byl, když jeho „otec“ pracoval v Ženevě? Učili ho doma? 

Ředitel školy v Liebefeldu Kevin Page odmítl na tyto otázky odpovídat. Prohlásil, že se škola „nevyjadřuje ke svým bývalým, současným ani budoucím žákům“.

Vydáno pod