Při razii zadrželi třicítku zkorumpovaných bulharských celníků

Sofia – Z korupce a vydírání bylo obviněno 32 bulharských celníků, které v noci na dnešek zadrželi při policejní razii na bulharsko-tureckém pohraničním přechodu Kapitan Andrejevo. Celníci podle vyšetřovatelů vybírali nezákonné poplatky od přepravních společností směřujících z Turecka do Evropské unie. Zadržení celníků bylo vyvrcholením tříměsíční policejní akce, během níž se vyšetřování rozšířilo z původních deseti na dvaatřicet podezřelých.

Při razii bylo zabaveno 14 000 bulharských leva (asi 180 000 korun) v zahraničních měnách, kartony nekolkovaných cigaret a lihoviny. Celní komisaři včetně šéfa celní směny měli peníze poschovávané po kapsách a v tajných úkrytech.

Bulharsko se podle sofijského tisku postihem podvodníků v celní správě snaží přesvědčit Brusel o své způsobilosti stát se součástí schengenského prostoru bez hraničních kontrol. Posunutí jeho hranic až na jihovýchodní Balkán podmínila Evropská unie důsledným potíráním korupce a organizovaného zločinu v bulharských, ale i rumunských státních orgánech.

Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy koncem dubna při návštěvě v Sofii řekl, že dohody o začlenění Bulharska a Rumunska do schengenského prostoru by mohlo být dosaženo letos v září. S rozšířením zóny bez hraničních kontrol na Balkán nesouhlasila zejména nizozemská vláda, která mezitím odstoupila. Ostatní země EU přijaly návrh Francie a Německa, aby obě balkánské členské země EU byly do schengenského prostoru přijaty postupně. Prvním krokem má být otevření vzdušných hranic.