KLDR má svého Václava IV.: Chodí mezi lid a pranýřuje

Pchjongjang – Severokorejský vůdce Kim Čong-un pokračuje v otcovské tradici „koukání se na věci“, jen ji tentokrát trochu pozměnil: zkontroloval zábavní park na předměstí Pchjongjangu. Nezůstalo ale jen u okukování. Kim byl hrubě nespokojen a kritizoval zaměstnance, že neprojevují dostatečné nadšení pro svou práci. Podle něj zaměstnancům chybí „přístup hodný mistrů, láska k práci a smysl pro službu lidu“.

Dal najevo nelibost především nad trávou a plevelem deroucím se mezi polámanými kostkami na chodníku a jeho kritickému zraku neušla ani barva loupající se z atrakcí či rozbité ozdobné okraje kolem pat stromů. Mladý vůdce z toho vyvodil závěr, že zaměstnanci zábavního parku „mají smysl pro službu lidu pod bodem mrazu“. „Toto není jen záležitost podnikání, ale také ideologický problém,“ prohlásil Kim Čong-un vážným tónem.

Kim Čong-un chtěl tímto veřejným vystoupením patrně „postrašit“ vládní činitele a upevnit si svou nadvládu nad severokorejskou elitou. Nicméně přece jen poněkud pozměnil tradici, protože jeho zesnulý otec Kim Čong-il si liboval v inspekcích vojenských posádek, zemědělských družstev nebo továren.