Po 33 letech vyřešila policie zmizení Etana Patze

New York - Americká policie zřejmě rozluštila případ ztraceného šestiletého chlapce Etana Patze, který zmizel před 33 lety. K jeho únosu a vraždě se přiznal jedenapadesátiletý muž ze státu New Jersey. O jeho motivu se kriminalisti nezmínili. Případ je výjimečný nejen dobou, po jaké se objevila šance na jeho objasnění. Únos Etana přispěl i ke vzniku hnutí, které se snažilo osudy ztracených dětí objasnit na vlastní pěst.

„Oznamujeme, že jsme zatkli jedenapadesátiletého Pedra Hernandeze z New Jersey. Kvůli vraždě Etana Patze,“ řekl komisař newyorské policie Raymond Kelly. Hernandez se k událostem starým přesně třiatřicet let přiznal. Detektivy zavedl na místo činu a řekl jim detaily toho, co se tehdy stalo.

Etan zmizel 25. května v roce 1979, když šel do školy. Vůbec poprvé ho rodiče poslali samotného do školy, měl sám dojít na autobusovou zastávku v Soho. Od té doby ho už ale nikdo neviděl. Rodiče stále doufají, že svého syna ještě uvidí, i proto se nepřestěhovali z bytu, kde tehdy žili, roky si také odmítali změnit telefonní číslo, kdyby je chtěl jejich syn někdy kontaktovat. 

Policie z chlapcova zmizení nejdříve podezírala Joseho Antonia Ramose, přítele ženy, kterou Patzovi rodiče najali jako hochův doprovod do školy během stávky řidičů autobusů. Ramos jakékoli spojení s případem popíral. Později ale byl odsouzen za sexuální obtěžování dvou chlapců. Nyní je ve vězení.

Patz byl v roce 2001 prohlášen za mrtvého, před dvěma lety ale případ znovu otevřel manhattanský prokurátor Cyrus Vance. Nedávno vyšetřovatelé prohledali oblast, kterou psi označili jako místo, kde by se mohly ukrývat ostatky. Nic se ale nenašlo.

K únosu se přiznal muž z New Jersey (zdroj: ČT24)