Po dvou měsících dopadli v Tokiu uprchlého tučňáka

Tokio - Přes dva měsíce se tokijská pobřežní stráž, ochránci zvířat a dobrovolníci pokoušeli chytit tučňáka uprchlého z tamního vodního světa. Teď se jim to povedlo. Roční zvíře je v pořádku a cesta po japonské metropoli mu podle všeho neuškodila.

Aby zjistil, jak se žije za zdí vodního parku, musel tučňák překonat čtyřmetrovou zeď a ostnatý drát. Po 82 dnech ale výlet za svobodou skončil. „Je zdravý a vypadá dobře. Zvážili jsme ho a je na tom stejně jako většina ostatních zdravých tučňáků. Jen musíme počkat, až se uklidní,“ říká ošetřovatel tučňáků z Tokijského mořského parku Tacuja Jamamoto. 

Čas od času tučňáka někdo viděl, jak spokojeně plave ve vodách Tokijského zálivu. Snahám o odchycení unikal. Nepovedlo se to ani pobřežní stráži. Nakonec ho zaměstnanci parku dostali holýma rukama. „Když jsme ho chytili, neuvědomoval si, co se děje, a ani se nás nepokusil napadnout. Časem pochopil situaci. Byl rozrušený a začal nás ohrožovat,“ popisuje Jamamoto.   

V Tokijském mořském parku je celkem 135 tučňáků Humboldtových. Ve volné přírodě žijí hlavně v Tichomoří kolem Jižní Ameriky. Jejich počet klesá, především kvůli rostoucím teplotám vody.

Po 2 měsících chytili uprchlého tučňáka (zdroj: ČT24)