Annan se dohodl s Asadem na dalším postupu k míru

Damašek - Zmocněnec OSN pro Sýrii Kofi Annan v Damašku znovu jednal s prezidentem Bašárem Asadem o mírovém plánu. Po schůzce Annan prohlásil, že vedl s Asadem velmi „otevřený a konstruktivní“ dialog. Annan přitom o víkendu přiznal, že jeho šestibodový mírový plán zatím nebyl úspěšný. Podle opozičních aktivistů jen v neděli zemřelo přes sto lidí. Takzvaná skupina přátel Sýrie minulý týden vyzvala k vytvoření přechodné vlády. Tamní opozice ale požaduje, aby prezident Asad nejdřív odstoupil. Ten to odmítá.

Podle Annana byla dnešní schůzka „konstruktivní“ a dopadla „dobře“. S odkazem na slova zvláštního zmocněnce OSN to napsal mluvčí syrského ministra zahraničí.

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Kofi Annan jednal se syrským prezidentem Bašárem Asadem o dalším postupu, který by zastavil syrské boje. „Hovořili jsme o tom, že je třeba násilí ukončit, a také o tom, jak toho dosáhnout. Shodli jsme se na příštím postupu a já ho předám ozbrojené opozici,“ řekl po schůzce Annan novinářům.

Mezitím se v zemi dál bojuje. Aktivisté tvrdí, že vojsko ostřelují města Dará, Homs, Alepo i Damašek. Jen včera prý zemřelo nejméně 100 lidí. Syrské nepokoje, které vypukly už loni na jaře, mají dosud na svědomí 17 tisíc obětí.

Annan tvrdí, že svůj mírový plán nemůže prosadit bez klíčových hráčů, za něž považuje Rusko a také Írán. Pozval Íránce na konferenci západních a arabských států do Ženevy, ale Západ s účastí Íránu nesouhlasil. O víkendu Annan zopakoval, že při řešení syrské krize nelze Írán obcházet.

Jeden z dlouholetých oponentů syrského režimu spisovatel Michel Kilo dnes v Moskvě vyzval Rusko, aby pomohlo stabilizovat situaci v Sýrii. „Sýrie se stala dějištěm mezinárodního konfliktu. Jako představitel demokratických sil se domnívám, že dopomoci Sýrii ke stabilizaci je v zájmu Ruska,“ prohlásil syrský disident. Kilo je velkým kritikem syrského režimu. Kvůli svým názorům byl několikrát zatčen, poprvé v 80. letech. Dokonce si odpykal tříleté vězení.

Moskva ve středu přijme nového šéfa opoziční Syrské národní rady. Měla by od něj slyšet závěry sobotní konference Přátel Sýrie, jíž se Rusko nezúčastnilo.   

Putin prohlásil, že syrská vláda a opozice by měly být „přinuceny“ zahájit dialog. Syrskou krizi je žádoucí urovnat spíše pokojným, politickým dialogem než „hrubým, silovým vměšováním“, myslí si ruský prezident. Rusko rovněž pozdrží nasmlouvanou dodávku 40 bojových letadel Jak-130. Stroje Moskva dodá, až se v Sýrii vyjasní situace.