Kongo odsoudilo akce povstalců jako vpád rwandské armády

Goma (Kongo) - Konžské úřady dnes obvinily sousední Rwandu z invaze do neklidné hraniční oblasti na východě země. Regionem postupují povstalci, kteří údajně mají rwandskou podporu. Konžští činitelé pokračující akce rebelů na konžském území označili za operaci rwandské armády, napsala agentura Reuters.

Rwanda popírá obvinění Konga a vyšetřovatelů OSN, že podněcuje a podporuje povstaleckou skupinu M23 v neklidné konžské provincii Severní Kivu. Skupinu ovládají členové Tutsiů, kteří jsou menšinovým etnikem ve Rwandě. Mezi povstalci jsou ale i dezertéři z konžské armády.

„Není to povstání, je to invaze,“ řekl Reuters mluvčí guvernéra provincie Severní Kivu. Mezinárodní společenství vyzval k energické odpovědi, která by Rwandu donutila zastavit svou údajnou pomoc povstalcům. Západní státy by měly pozastavit svou pomoc Kigali, které podle něj podél hranice nedaleko správního střediska provincie rozmístilo elitní jednotky.

OSN: Hrozí útok na půlmilionové město Goma

Rebelové jsou podle OSN dobře ozbrojení a jejich počet se zvyšuje. V minulých dnech při ofenzivě vytlačily mírové jednotky OSN. Při útoku povstalců byl minulý týden zabit jeden člen takzvaných modrých přileb, které mají chránit obyvatele regionu. K ukončení podpory ozbrojenců působících na východě Konga dnes Rwandu vyzvala Evropská unie a Spojené státy. Znepokojení nad informacemi o „zahraniční“ pomoci povstalců vyjádřila OSN.

Nejnovější boje, které začaly v dubnu, podle OSN vyhnaly z domovů více než 100 000 lidí. Bilance násilností ale není známa. Dnes rebelové podle svědka Reuters nadále drželi vojenskou základnu jen asi 40 kilometrů severně od správního střediska provincie. Činitelé OSN se obávají, že povstalci zahájí ofenzivu na provinční metropoli Goma. Město má asi půl milionu obyvatel.