Syrská vláda údajně přesouvá smrtící chemické zbraně

Damašek - Syrská vláda začala přesouvat zásoby chemických zbraní ze skladů. Tvrdí to američtí představitelé, které citoval list The Wall Street Journal. V Sýrii jsou podle zpravodajců zásoby sarinu, yperitu a kyanidu. Damašek je chce zřejmě buď použít proti povstalcům, nebo látky lépe zabezpečit, aby se nedostaly do rukou opozice.

List nevylučuje, že Asad nemá v úmyslu chemické látky použít jako zbraň, ale využívá je jako nátlak proti sunnitům, aby je odradil od účasti v rebelii. Ať už je ve hře cokoli, fakt, že na scénu přicházejí chemické zbraně, může konflikt ještě dále vystupňovat, píše list.

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy k nové hrozbě svolává tajné schůzky. Největší obavy vyvolává sarin, který rychle zasahuje nervovou soustavu a je smrtící. Kam Damašek nechal zásoby sarinu převézt, se neví.

Syrští povstalci
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Bude nyní mezinárodní zásah pravděpodobnější?

Podle listu je informace pocházející ze zpravodajských služeb novým faktorem v syrské krizi. Prozatím se ji všichni snažili vyřešit politicky, ačkoli na místě se odehrávají masakry. The Wall Street Journal citoval jednoho z amerických politiků, podle něhož by informace o chemických zbraních mohla pomoci těm, kdo prosazují mezinárodní zásah.

Damašek zprávu o manipulaci s chemickými zbraněmi popírá. Mluvčí ministerstva zahraničí Džihád Makdisí řekl, že to je „naprostá a směšná lež“. „Jsou-li USA tak dobře informovány, proč nedokážou (zvláštnímu zmocněnci) Kofimu Annanovi pomoci zastavit příliv nelegálních zbraní, aby se v Sýrii přestalo bojovat a začalo jednat?“ citoval ho list.

Nepokoje v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra

Jaké má Sýrie zásoby, není jasné

O množství chemických zbraní v Sýrii se USA jen dohadují. Damašek se nepřipojil ke konvenci o chemických zbraních, která zakazuje výrobu i skladování těchto látek stejně jako jejich použití k bojovým účelům. Syrská opozice tvrdí, že její bojovníci našli u mnoha zajatých vojáků vybavení k ochraně proti chemickým zbraním.

Američané už jednali s jordánskou armádou o možnosti, že v případě Asadova svržení jordánské speciální jednotky syrské sklady chemických zbraní zajistí. Vzhledem k debaklu s informacemi o chemických zbraních v Iráku, které se nikdy nepotvrdily a kvůli nimž začala v roce 2003 intervence, jsou nyní USA ve zveřejňování informací na toto téma zdrženlivější, uzavírá list.