Ostrov Giglio si připomíná tragédii Costy Concordie

Giglio - Přesně před půl rokem ztroskotala u italského ostrova Giglio výletní loď Costa Concordia. Památku 32 obětí si připomněli jejich příbuzní a obyvatelé ostrova. Ani 6 měsíců po katastrofě ještě neskončilo vyšetřování, soudní proces s kapitánem, odškodňování pozůstalých ani odstraňování vraku.

Přesně 13. ledna 2012, 2 minuty po deváté večer se Costa Concordia stáčí z plánované trasy k ostrovu Giglio a naráží na útes. Minuta, která pro 32 lidí znamenala smrt. Po 6 měsících se jejich blízcí shromáždili na toskánském ostrově a uctili jejich památku. 

Emoce na ostrově neslábnou. Přání místních, aby vrak co nejdřív zmizel, se ale zatím nesplnilo. „Dokud tu ta loď je, zůstává tu stejný duch jako první noc. Až odsud zmizí, Giglio bude moci znovu volně dýchat,“ říká obyvatel Giglia Ivo Baffigi. A odstranění vraku potrvá ještě nejméně rok.  

Pracovníci dnes odstranili část skály, která rozpárala trup lodi. Konec operace na odstranění kusu kamene, který poputuje na ostrov Giglio, kde z něj vznikne památník obětem neštěstí, označily hlasité zvuky sirén z lodí shromážděných kolem vraku. Zbývající kus skály se v nadcházejících dnech rozdělí na dva kusy, které se poté postupně vytáhnou z vody. Pak budou pokračovat práce na vyproštění vraku.

Vyšetřování nehody pokračuje. Nové důkazy vyslechne soud 21. července. Kapitán Schettino se tento týden za havárii omluvil, dál ale tvrdí, že loď v kritické chvíli neřídil.

Reportáž Adriany Dergam (zdroj: ČT24)