Anežka, Spela, Xara a Greta už se prohánějí stepí

Ulánbátar – Klisny koně Převalského Anežka, Spela, Xara a Greta už běhají po mongolské stepi. Cestu z Dolního Dobřejova přestály dobře, organizátoři transportu je v rezervaci Gobi B vypustili už v noci z transportních beden. Doprovod nechtěl s vypuštěním zvířat čekat do rána, aby v boxech netrávila déle času, než bylo nezbytně nutné. Aklimatizační obora, ve které budou po nějaký čas pobývat, má rozlohu přibližně 40 hektarů.

„Na klisnách byla znát únava z dlouhého transportu, vždyť v bednách strávily zhruba 35 hodin. Některé mají po cestě drobné oděrky, jinak se ale jeví zdravotně v pořádku,“ popsal ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek, který koně Převalského doprovázel na jejich cestě z Prahy. Let podle něj zvířata snášela nad očekávání dobře. Po přistání na nezpevněné ploše letiště v Bulganu následovalo rychlé odbavení a pozemní transport po trase dlouhé 200 kilometrů. Přeprava auty šla pomalejším tempem, desetkrát se stavělo, jízdu navíc přerušila závada jednoho z nákladních vozů. Chovatelé cestou koně chladili pomocí houní nasáklých vodou, kterými překrývali transportní boxy. „Vypadají v pořádku, v kondici. Trošku si ještě vyřizují nějaké nesrovnalosti, kdo bude ve skupině alfa a kdo poslední zvíře, nic ale neukazuje na nějaké zásadní zdravotní problémy,“ upřesnil pro ČT veterinář z pražské zoo Roman Vodička.

"Všichni tady na místě jsme dílem nadšení, dílem dojatí. Pro Mongoly je kůň Převalského důležitým zvířetem a jeho návrat do původní vlasti pro ně má symbolický význam. Pro Zoo Praha znamená úspěšný transport důkaz, že se nám daří naplňovat poslání zoologických zahrad. Zrealizovat Návrat divokých koní podruhé bylo náročnější, protože úspěch zavazuje,“ sdělil Bobek.

Český veterinář bude u koní pro jistotu ještě dva dny. Klisny zůstanou v aklimatizační ohradě do příštího jara, pak je čeká svoboda. Po návratu týmu, který čtveřici koní při jejich cestě do Mongolska doprovázel, se v úterý 24. července od 10:00 uskuteční v Zoo Praha bilanční tisková konference.

Čtyři mladé klisny mají posílit stádo ve známé rezervaci, které utrpělo velké ztráty v drastické zimě let 2009 až 2010. Na podzim roku 2009 čítala gobijská populace přes 150 koní, po kruté zimě jich zbylo pouze 49.

Čtyři koně zoo poslala do Mongolska už loni. Transport byl tehdy první z Evropy po šestileté odmlce. Po vlně transportů v 90. letech se kvůli zdražení letecké dopravy, krizi a také stahování starých letounů Antonov, s nimiž piloti uměli přistávat v polopoušti, přísun evropských koní Převalského do mongolských stepí zastavil. Loni letoun CASA přistál na normálním letišti, letos ho čekal dosed na nezpevněnou plochu v Bulganu. Mongolská rezervace Thakin Tal, kde zvířata jsou, znamená v překladu Domov koně Převalského