Střelec z Denveru si vyslechl obžalobu

Denver - Před soudem v americkém Denveru byl dnes formálně obžalován James Holmes, který je podezřelý z toho, že 20. července při premiérovém představení třetího filmu o Batmanovi zastřelil 12 lidí a dalších skoro 60 zranil. Začátek samotného procesu s Holmesem se podle žalobkyně kvůli složitosti případu nedá očekávat dříve než za rok.

Čtyřiadvacetiletý muž byl dnes formálně obžalován, obžaloba má 142 bodů. Žalobkyně přitom obvinila Holmese z 24 vražd, za každou oběť ho totiž obžalovala dvakrát – a to z vraždy prvního stupně a zároveň z „vraždy spáchané s mimořádnou lhostejností“. Kromě toho se bude Holmes zodpovídat ze 116 pokusů o vraždu, držení výbušné látky a také ze zločinného násilí.

Ve Spojených státech přitom stále koluje otázka, zda se nedalo útoku zabránit. Porota bude mimo jiné posuzovat střelcovo duševní zdraví. Vyšlo totiž najevo, že Holmes před útokem docházel ke specialistce na schizofrenii, psychiatričce Lynne Fentonové, která pracovala jako ředitelka Centra pro duševní zdraví studentů na univerzitě v Denveru. Univerzita by kvůli tomu mohla čelit žalobě ze strany rodin obětí, protože ačkoli James Holmes docházel k místním psychiatrům, ti nedokázali masakru zabránit. 

Právě u Fentonové se James Holmes léčil, není ovšem jasné jak dlouho. Holmes jí ale poslal poznámkový notes, ve kterém popsal plán útoku. Nešťastnou náhodou přitom zůstala zásilka neotevřená v poště. 

Psychiatrička Lynne Fentonová, která pečovala o Jamese Holmese, nemá navíc úplně neposkvrněnou lékařskou minulost. Píše to Daily Mail. Čelila totiž hned několika disciplinárním řízením. V roce 2004, když jí zemřela matka, si sama předepsala v rozporu s předpisy prášky na úzkost. Manželovi dávala léky na spaní, kromě toho měla předepsat zaměstnanci Vicodin, lék proti bolesti. Nikdo z nich přitom u ní nebyl registrován jako pacient. James Holmes si přitom právě Vicodin vzal jen několik hodin před tím, než zaútočil. 

James Holmes zabil při útoku v denverském kině 12 lidí, desítky dalších zranil. V sobotu potratila těhotná pětadvacetiletá Ashley Moserová, která byla při střelbě vážně zraněna, když ji střely zasáhly do krku a do břicha. Její dcera, šestiletá Veronica Moserová-Sullivanová, byla nejmladší obětí útoku.

Střelec si pár dní před vraždami hledal nový byt

Ve svém bytě na denverském předměstí Aurora před odchodem na premiéru filmu Temný rytíř povstal Holmes nastražil velké množství výbušnin a zápalných látek, které mohly dům srovnat se zemí.

James Holmes si přitom už před střelbou hledal nový byt, protože v bytě na denverském předměstí Aurora ho nejspíš čekala výpověď. Dům, kde bydlel, byl totiž určen pro studenty a zaměstnance Coloradské univerzity. Jenže on studium ukončil. 

Devět dní před střelbou proto hledal Holmes na nedaleké ulici volný byt. Jeden ze sousedů s ním tehdy mluvil, Holmes byla ale jako nepřítomný. „Bylo to divné. Nevím, jestli byl pod drogami nebo co, ale oči se mu stále chvěly,“ popsal čtyřiapadesátiletý Carl Pedro Allen.

Dům, kde bydlel Holmes
Zdroj: ČT24

Holmes, jemuž by mohl hrozit i trest smrti, poprvé stanul před soudem v rámci předběžného slyšení před týdnem. Vlasy měl obarvené a působil nepřítomným a zmateným dojmem. S policií zatím nespolupracuje.

Vydáno pod