Pussy Riot o soudu: Je to mučení

Moskva – U soudu s členkami ruské punkové kapely Pussy Riot vypovídají svědci. Jsou to převážně strážci z pravoslavného chrámu, kde punkerky zahrály svou modlitbu „Bohorodičko, vyžeň Putina“. Za to jsou obžalovány z výtržnictví a hrozí jim až sedm let vězení. Trojice žen si stěžuje na podmínky, za jakých soud probíhá. Včera u soudu strávily 12 hodin, nedostaly přitom najíst.

Výslechem svědků dnes v Moskvě pokračoval soudní proces s punkovou skupinou Pussy Riot, obžalovanou z výtržnictví v hlavním pravoslavném chrámu země. Svědci, především zaměstnanci a strážci chrámu, kde punkerky hrály, přirovnávají jejich koncert ke „zběsilému řádění“ či „zuřivému tanci“. „Z té podívané jsem pocítila a stále cítím trpkost a bolest,“ vypověděla Ljubov Sokologorská. Vasilij Cygaňuk prohlásil, že za rok práce v chrámu nic podobného nezažil. Přijal však včerejší omluvu obžalovaných.

Včera Naděžda Tolokonnikovová (22), Marija Aljochinová (24) a Jekatěrina Samucevičová (29) odmítly přiznat vinu, ale připustily „etickou chybu“ a věřícím se omluvily. To byla podle některých právních expertů kardinální chyba, která určitě povede k odsouzení. 

Obžalované si stěžují na podmínky, za kterých soud probíhá. V pondělí u soudu strávily 12 hodin, nedostaly však najíst a nemohly se ani vyspat ani připravit na proces. „Je to mučení!“ prohlásila Aljochinová. 

Soudkyně Marina Syrovová námitky odmítla, stejně tak i opakovanou žádost obhajoby, aby se případu vzdala. Podle advokáta Marka Fejgina soudkyně zamítá 70 procent dotazů kladených svědkům trojicí obhájců.