Figeľ získal doktorát prakticky za odměnu

Bratislava - Bývalému slovenskému eurokomisaři Jánu Figeľovi pomohla k získání doktorského titulu jeho funkce. Podle deníku Sme to připouští jeho oponent i šéfka zkušební komise s tím, že kdyby šlo o běžného studenta, musela by jeho dizertační práce vypadat jinak. Současný předseda Křesťansko-demokratického hnutí a místopředseda parlamentu Figeľ před pěti lety obhájil titul v oboru sociální práce, ačkoli se mu nevěnoval. Šéfka zkušební komise a bývalá rektorka to vysvětlila tím, že eurokomisař udělal Slovensku dobré jméno.

Soukromá Vysoká škola zdravotnictví a sociální práce sv. Alžběty podle Sme uvádí, že Figeľ napsal dvě dizertační práce. První z nich do velké míry založil na publikaci „Slovensko na cestě do EU“, kterou napsal s diplomatem Miroslavem Adamišem. Sociální problematika je zmiňována jen na čtyřech z celkových 74 stran. Neoznačil navíc, které části napsal on a které Adamiš. Ve druhé dizertační práci prý jen překopíroval druhé vydání knihy „Slovensko na cestě do EU“. Bývalý hlavní slovenský vyjednávač o vstupu do EU ale tentokrát vůbec neuvedl, že knihu napsal společně s Adamišem. Podle Sme tvrdí, že o tom mluvil „při obhajobě“.

Rektor soukromé vysoké školy a Figeľův oponent a dlouholetý známý Vladimír Krčméry přiznává, že bývalý eurokomisař dostal titul i přes nedostatky dizertační práce. „Prostě se přihlédlo i k jeho funkci,“ vysvětlila šéfka zkušební komise Alžbeta Mrázová. „Udělal Slovensku dobré jméno,“ dodala.

Sme také uvádí, že v době, kdy se Figeľ o doktorský titul ucházel, bylo Slovensko už tři roky členem Evropské unie. V dizertační práci ale stále popisoval stav před vstupem do EU. Psal třeba, že se slovenština teprve stane oficiálním jazykem unie; je jím přitom od okamžiku, kdy do EU Slovensko vstoupilo.

Vydáno pod