Maďarská prokuratura: Csatáry se na deportacích z roku 1941 nepodílel

Budapešť - Obvinění proti maďarskému nacistickému zločinci Lászlóvi Csatárymu, podle nichž hrál klíčovou roli při deportacích Židů z Košic na Ukrajinu v roce 1941, jsou podle budapešťské prokuratury neopodstatněná; vyšetřování v souvislosti s jeho možnou úlohou při pozdějších deportacích nicméně bude pokračovat.

Expert zabývající se případem podle mluvčí budapešťské prokuratury shledal, že Csatáry v roce 1941 v Košicích nebyl a neměl tedy příležitost k tomu, aby se do deportací košických Židů na Ukrajinu nějak zapojil.

Jeruzalémské Centrum Simona Wiesenthala viní 97letého Csatáryho, že sehrál klíčovou úlohu při deportaci asi 300 košických Židů na Ukrajinu, kde byli téměř všichni v létě 1941 usmrceni. Na jaře 1944, kdy sloužil jako velitel maďarské policie v košickém ghettu, se podílel na deportaci více než 15 tisíc Židů do vyhlazovacího tábora v Osvětimi.

Csátary, který v Maďarsku čelí obvinění z válečných zločinů a od poloviny července se nachází v domácím vězení, byl minulý týden vyslýchán kvůli deportacím z roku 1944. Všechna obvinění popřel.

Csatáry veškerá obvinění popírá (zdroj: ČT24)