Družice ztracené po havárii by mohly ohrozit i ISS

Moskva – Havárií způsobenou potížemi s motory skončil let nosné rakety Proton-M, která měla vynést z kazašského kosmodromu Bajkonur na oběžnou dráhu ruskou a indonéskou spojovací družici. Hodnota obou družic, považovaných odborníky již za ztracené, se odhaduje v přepočtu na nejméně 3,2 miliardy korun. Přístroje se prý navíc ocitly na dráze, na níž by mohly teoreticky ohrožovat i Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Družice se místo do výše 36 000 kilometrů od Země dostaly na oběžnou dráhu o nejvyšším bodu 6 000 kilometrů a nejnižším 300 kilometrů, na které se mohou udržet šest týdnů až dva měsíce.

O příčinách nezdaru se zatím spekuluje. Motory se sice dvakrát zažehly včas a fungovaly správně, ale napotřetí pracovaly jen sedm vteřin místo plánovaných 18 minut. Družice se tak od nosné rakety oddělily příliš brzy a nedostaly se na plánovanou dráhu. Agentura Roskosmos ještě analyzuje, zda by je nebylo možné zachránit, ale nejspíše lze satelity považovat za ztracené. Nezdar může vést až k propuštění vedení podniku, který raketové motory vyrábí. Někteří experti jako příčinu nevylučují ani lidskou chybu při programování.

Družice Express-MD2, zkonstruovaná Rusy ve spolupráci s italskou odbočkou koncernu Thales Alenia Space, měla být první posilou ruských spojovacích družic po loňské havárii družice Express-AM4. Družice Telkom-3 měla zajišťovat komunikační spojení a televizní vysílání v Indonésii a v Indočíně.

V Rusku jde o první nezdar po loňském smolném roce, kdy na 35 startů připadlo pět neúspěchů včetně citelné ztráty meziplanetární sondy Fobos-Grunt; čínská bilance podle Interfaxu byla 19 ku jedné a v USA na 18 startů připadla také jedna havárie. Od prosince 2010 jde už o sedmý ruský neúspěch, následující jen několik hodin po úspěšném přistání amerického robotického vozítka Curiosity na Marsu.

Vydáno pod