Tvrdá ofenziva v Halabu, armáda povraždila desítky povstalců

Damašek - Povstalci ve strategickém městě Halabu (Aleppo) opouštějí pozice ve čtvrti Salahaddín, syrská armáda posléze oznámila zahájení pozemní ofenzivy. Obrněné vozy a tanky už vjely do čtvrti Salahaddín, kde vojáci posléze povraždili desítky povstalců. Obsazují i další části města. Povstalci ale okamžitě popřeli tvrzení, že armáda převzala nad čtvrtí kontrolu. Ve městě dál umírají také civilisté. Íránský ministr zahraničí mezitím poprvé připustil, že ve skupině desítek Íránců zajatých povstaleckými silami v Damašku jsou i členové jeho revolučních gard, ovšem už ve výslužbě. Bývalý syrský premiér Rijád Hidžáb, který se přidal k opozici, dnes dorazil do Jordánska. Dva dny se skrýval na bezpečném místě v Sýrii.

„Je pravda, že ve čtvrti (Salahaddínu) se odehrává barbarský a divoký útok, ale je lživé tvrdit, že armáda režimu převzala nad čtvrtí kontrolu,“ prohlásil disidentský plukovník Abdal Džabbár Ukajdí. Vojenské jednotky věrné režimu údajně pronikají i do dalších částí Halabu. Podle syrské televize byly zabity desítky „teroristů“ také v centru města ve čtvrti Bab al-Hadíd poblíž starověké citadely, a rovněž ve čtvrti Bab an-Najrab na jihovýchodě města. Armáda kvůli ofenzivě stáhla k Halabu desítky tisíc vojáků navíc.

Tři týdny přitom sloužila čtvrť Salahaddín povstalcům v druhém nejdůležitějším městě Sýrie jako hlavní bašta. Dnes ale část pozic v této části Halabu povstalci opustili, důvod zatím nebyl objasněn. Obyvatelé z města prchají. „Ať Alláh zničí Bašára Asada. Zabíjel lidi, porážel je a stále je naživu a všemu přihlíží,“ prohlásil jeden z obyvatel. Státní televize se naopak výsledkem bojů chlubí. „Většinu teroristů v Salahaddínu armáda zabila a zbytek zatkla. Další teroristé složili zbraně a vzdali se,“ uvedla.

Celkem si dnešní boje v celé Sýrii vyžádaly už nejméně 60 mrtvých, v úterý 240.

Ilustrační foto
Zdroj: Edlib News Network ENN/AP Photo

Byl zavražděn ruský generál? Moskva tvrdí, že žije v Rusku

Svobodná syrská armáda se mezitím přihlásila k odpovědnosti za zabití ruského generála Vladimíra Petroviče Kožijeva. Informaci přinesla televize Al-Arabíja. Kožijev pracoval jako poradce syrského ministra obrany a vedoucího vojenského štábu. Podle povstalecké armády byl do konfliktu v zemi zapletený. Údajně u něj byly zabaveny mapy a dokumenty o syrské opozici.

Ruská oficiální místa ale informaci o generálově smrti okamžitě dementovala. Rusko oficiálně popřelo tvrzení syrských povstalců o údajném zabití ruského generála v Sýrii. Dotyčný muž je živ a zdráv a žije v Moskvě, sdělilo ruské ministerstvo obrany.    

Ministerstvo podpořilo své dementi i prohlášením údajného Kužejeva před televizními kamerami. Na záběrech dotyčný muž říká: „Chci potvrdit, že jsem naživu a daří se mi dobře. Jsem zcela zdráv a žiju v Moskvě.“

Organizace Amnesty International mezitím vyjádřila pobouření týkající se situace civilistů v Halabu. Satelitní snímky totiž ukazují, že v oblasti je používáno stále víc těžkých zbraní, a to zejména poblíž obytné čtvrti. Ochránci lidských práv varovali, že útoky sil loajálních prezidentovi Bašáru Asadovi, ale i rebelů na civilisty budou dokumentovány a viníci pohnáni k odpovědnosti. „Amnesty International vysílá jasné poselství oběma stranám: všechny útoky proti civilistům budou jasně zdokumentovány tak, aby osoby odpovědné byly posléze volány k zodpovědnosti,“ uvedl v prohlášení Christoph Koettl z AI.

Syrští povstalci
Zdroj: EPA/ABDURRARHMAN AL SHERIF/ISIFA

Skupina se sídlem v Londýně podotkla, že snímky z malého města poblíž Halabu Anadánu odhalily více než 600 kráterů po dělech, které vznikly v rámci boje o severozápad města. Amnesty International se obává, že rozmístění těžkých zbraní v obytných oblastech povede k dalšímu porušování lidských práv a vážným porušením mezinárodního práva. „Syrská armáda a opoziční bojovníci musí dodržovat mezinárodní humanitární právo, které striktně zakazuje používání taktik a zbraní, které nedokážou rozlišovat mezi vojenskými a civilními cíly,“ dodal Koettl.

Bývalý syrský premiér dorazil do Jordánska až dnes

Bývalý syrský premiér Rijád Hidžáb, který přešel na stranu opozice, vstoupil dnes do Jordánska. Oproti původním informacím se údajně dva dny skrýval na „bezpečném místě“ v Sýrii, poblíž hranice. Uvedly to zdroje ze Syrské svobodné armády (FSA) a jordánské vlády s tím, že pondělní informace o údajném Hidžábově útěku do Jordánska byly rozšířeny se záměrem „zmást syrský režim“. Jordánský ministr informací podle AP potvrdil, že Hidžáb dorazil do Jordánska dnes za úsvitu.

Mezi zajatými Íránci jsou bývalí členové revolučních gard

Íránský ministr zahraničí Alí Akbar Sálehí dnes připustil, že mezi Íránci zajatými o víkendu povstaleckou brigádou na předměstí Damašku jsou i členové elitních revolučních gard (takzvaní pazdaráni) i armády, ovšem „ve výslužbě“. Teherán doposud tvrdil, že íránští rukojmí jsou poutníci, kteří se vydali ke svatyni vnučky proroka Muhammada.

K únosu íránské skupiny se přihlásila Brigáda al-Baráa povstalecké Syrské svobodné armády (FSA). Tvrdí, že Íránci byli v Sýrii na výzvědné misi. Íránské vedení to popírá a vyzývá USA, Katar a Turecko, tedy země, které jinak obviňuje z podpory syrských povstalců, aby dosáhly propuštění zajatých.

Íránci zajatí syrskými povstalci
Zdroj: ČT24
Vydáno pod