Nebezpečná aféra. Manželce čínského politika hrozí trest smrti

Che-fej (Čína) - Čínský soud začal řešit případ manželky tamního, donedávna vlivného politika Po Si-laje. Ku Kchaj-laj čelí obžalobě z vraždy britského obchodníka Neila Heywooda. Podle čínského práva ji za to hrozí i trest smrti. První den soudu ovšem verdikt nepadl. Spekuluje se ale o tom, že kvůli jejímu zdravotnímu stavu bude trest nižší. Tento případ propojený s Poovým upadnutím v nemilost je jedním z největších politických skandálů v zemi.

První den ostře sledovaného procesu skončil bez rozsudku. Úspěšná právnička Ku Kchaj-laj před soudem během sedmihodinového přelíčení nevznesla žádné námitky. Kdy padne verdikt, zatím není jasné. Informací ze soudní síně je málo, neboť čínské úřady nepovolily vstup žádných zahraničních novinářů. V soudní síni mohli být i dva britští diplomaté, ti ale nechtějí o procesu mluvit.

Heywood, jenž byl Poovým poradcem, byl nalezen mrtev loni v listopadu v hotelu v Čchung-čchingu. Policie tehdy sdělila britskému konzulátu, že muž zemřel po nadměrném požití alkoholu. Jeho tělo bylo bez důkladné pitvy spáleno. Letos se ale objevily informace, že Brit byl otráven na příkaz Poovy ženy. Spolu s Ku stanul před soudem i jeden z přátel rodiny Čang Siao-ťün, který je obviněn z toho, že při otravě Brita pomáhal. Podle obžaloby jedovatou směs smíchal a Ku ji pak oběti vložila do úst.

Podle soudu se obžalovaní Po Ku Kchaj-laj a Čang Siao-ťün neohradili proti obvinění z úmyslné vraždy. Přiznali vše – jak se žena britského obchodníka v hotelu opila, a když chtěl vodu, namíchala jed. Jak šlo tělo bez pitvy na kremaci. A jak za několik týdnů vše udal Američanům policejní šéf, do té doby politikova pravá ruka.

Policejní zdroje původně tvrdily, že svého vlivného postavení Ku Kchaj-laj využila k získání miliardového majetku. Ten chtěla postupně převést do Velké Británie právě prostřednictvím manželova tajemníka a podnikatele Neila Heywooda. Kvůli sporům o tuto ilegální transakci ho nakonec měla otrávit. Policie tehdy vykreslovala Ku jako chamtivou manželku, která přeměňovala manželovy konexe na dolary.

Když ale byla Ku formálně obžalována, namísto chamtivosti se začalo spekulovat o osobních motivech; Heywood údajně činil neupřesněné výhrůžky na adresu jejího syna Po Kua-kua, což je faktor, který by mohl soud vzít coby polehčující okolnost a pomoci uchránit Ku před popravou. „Trest smrti je pravděpodobně vyloučen oplátkou za dobrý přístup a nepodání odvolání. Pravděpodobně půjde o odnětí svobody na doživotí,“ spekuluje Joseph Cheng, profesor z univerzity v Hongkongu.

Soud ve městě Che-fej má šanci stát se nejsledovanějším procesem v Číně za celé roky. Právní experti tvrdí, že úspěšná advokátka Ku Kchaj-laj bude prakticky jistě shledána vinnou, ale pravděpodobně unikne popravě. Oficiální tisková agentura Nová Čína už napsala, že důkazy jsou „nevyvratitelné“, což by podle některých analytiků mohlo znamenat, že obžalovaná se k činu přiznala. Údajně ale Ku Kchaj-laj trpí depresemi a má rakovinu, což by mohlo taktéž snížit trest. Soud by mohl vzít v potaz také chvályhodný přístup obžalované při odhalování dalších spolupachatelů.

Joseph Čcheng, profesor Hong Kong University:

„Zdá se, že bylo dosaženo dohody. Ku Kchaj-laj přiznala svou vinu a ponese za ni plnou odpovědnost. Pomůže tak svému manželovi zůstat mimo trestní soudní stíhání.“

Soud a odsouzení Ku Kchaj-laj a Čang Siao-ťüna je všeobecně pokládán za předehru k možnému trestnímu stíhání Po Si-laje, který je ve vazbě za porušení stranické disciplíny. To je obvinění pokrývající mimo jiné korupci, zneužití pravomocí veřejného činitele a další přečiny.

Krátce po zahájení procesu odvlekla policie od soudní síně ve východočínském městě Che-fej dva muže, kteří kolem sebe kopali a ječeli. Údajně tak chtěli vyjádřit podporu Po Si-lajovi. Muži zpívali vlastenecké písně, které byly typické pro Poův populistický vůdcovský styl. Podle protestujících mužů je celý soud jeden velký podvod.

Po byl považován za jednoho z hlavních kandidátů na některou funkci v nejvyšších patrech čínské politiky, ale pak začátkem roku přišel skandál jednoho z blízkých Poových spolupracovníků, s nímž padl i Po Si-laj; nejprve byl odvolán z čela městského výboru strany v Čchung-čchingu na jihozápadně země a v dubnu byl sesazen i ze stranického politického byra, které je nejmocnějším politickým orgánem v zemi. Po Si-laj přitom hájil odkaz Mao Ce Tunga a zpochybňoval reformy, které prosazuje premiér. Pád Po Si-laje teď dává naději, že se čínská politika začne liberalizovat, nové vedení strany se ujme moci letos v říjnu.