V pohraniční oblasti se střetla jordánská a syrská armáda

Ammán - V pohraničí mezi Jordánskem a Sýrií se v pátek pozdě večer střetli jordánští a syrští vojáci. Bojů se údajně zúčastnila i ozbrojená vozidla. Oblast asi 80 kilometrů severně od jordánské metropole Ammánu využívají jako koridor syrští uprchlíci. Právě jejich pokus překročit hranici do Jordánska celý střet vyvolal. Jedná se o nejvážnější incident mezi oběma zeměmi od počátku povstání proti prezidentu Bašáru Asadovi v Sýrii před 17 měsíci.

„Syřané začali pálit na Jordánsko v 22:30 (21:30 SELČ) ve snaze zasáhnout uprchlíky a Jordánci střelbu opětovali. Boje se stupňovaly a jordánská ozbrojená vozidla zasáhla dvě syrská stanoviště pohraniční stráže,“ uvedl opoziční aktivista, jenž byl svědkem incidentu.

Boje prý byly intenzivní asi hodinu a poté už jen přerušované. Na jordánské straně nebyl podle dostupných informací nikdo zabit.

Do Jordánska před několika dny uprchl i syrský premiér Rijád Hidžáb coby dosud nejvyšší činitel režimu prezidenta Asada. Celkově do sousední země uprchly desítky tisíc Syřanů.

V Sýrii v pátek pokračovaly boje mezi syrskými silami a opozičními oddíly o města Halab, Homs i metropoli Damašek.