Izraelský voják, který zastřelil dvě ženy, zproštěn obvinění

Tel Aviv - Jediný izraelský voják, nařčený z vraždy během ofenzivy v pásmu Gazy, byl zproštěn obvinění. Řekl to právník seržanta, jehož jméno úřady nezveřejnily. Začátkem roku 2009 voják střílel bez rozkazu na skupinu civilistů. Dvě ženy zemřely. Podle prokuratury se nepovedlo prokázat, že někoho zabil. Muž dostal 45 dnů vězení za neoprávněné použití zbraně. Při izraelské ofenzivě zemřelo 1 400 Palestinců, z toho 900 civilistů.

Izraelský vojenský prokurátor stáhl většinu obvinění proti seržantovi izraelské pěchoty, který během ofenzívy v pásmu Gazy na přelomu let 2008 a 2009 zabil dvě palestinské ženy. K incidentu došlo 4. ledna 2009. Skupina žen s dětmi tehdy chtěla rozvinout bílé prapory na znamení neutrality. Při střelbě zahynula čtyřiašedesátiletá Palestinka a její pětatřicetiletá dcera. 

Jméno vojáka izraelská armáda nezveřejnila. Vyšetřování ukázalo, že střílel bez rozkazu, sám se k tomu přiznal. Podle prokuratury se obvinění z vraždy neprokázalo, muž dostal pouze 45 dní vězení za neoprávněné užití zbraně. 

Rada bezpečnosti nechala po operaci v Gaze vypracovat vyšetřovací zprávu, jejíž autor Richard Goldstone obvinil z válečných zločinů jak Izrael, tak palestinské radikální hnutí Hamas. Vlastní vyšetřování pak provedl i Izrael, který obvinění jihoafrického soudce Goldstona odmítl. Armáda prošetřila stížnosti na jednání několika desítek svých vojáků, ale odsouzen byl pravomocně jen jediný, a to za krádež kreditních karet.