Neúplatní slovenští doktoři nosí odznak, v Česku to není třeba

Bratislava – Slovenské odborové sdružení lékařů (LOZ) spustilo v Bratislavě kampaň proti přijímání úplatků. Především nemocničním lékařům, které odbory zastupují, dnes iniciativa začala rozdávat odznaky s heslem „Děkuji, úplatky neberu“. Kampaň reaguje na výsledky studií, které byly na téma uplácení lékařů v poslední době provedeny. Podle HPI je korupcí nejvíce zasažena oblast chirurgie, nejčastější výší úplatku je 33 eur, uvedl slovenský deník SME. To v Česku se nic podobného nechystá, řekl to alespoň předseda lékařských odborů a viceprezident lékařské komory.

Boj s uplácením je ve slovenském zdravotnictví dlouhodobě řešeným tématem. S dobrovolnou kampaní s odznaky přišel už na konci května žilinský neurochirurg Milan Mrázik a doposud oslovil zhruba 300 lékařů. Nyní kampaň převzalo LOZ a snaží se přispět k důraznější diskuzi o lékařské etice na Slovensku. „Je to protikorupční kampaň, jejímž cílem je zlepšit vztah lékaře a pacienta a zajistit transparentnější prostředí ve zdravotnictví,“ cituje SME šéfa sdružení Petera Visolajského.

Kampaň v počátku cílí hlavně na nemocniční lékaře. Na celém Slovensku jich je přes 5 tisíc a každý si může dobrovolně připnout na viditelné místo odznak s heslem, které vyjadřuje jeho postoj k uplácení. Všichni lékaři, kteří se rozhodnou k hnutí připojit, budou zveřejněni v seznamu na internetové stránce odborů.

Kampaní chtějí odboráři podle jejich právníka Antona Chromíka bojovat proti jakémukoliv zvýhodňování lékařské péče pomocí finančních a jiných darů. Druh daru je prý ale třeba rozlišovat od prostého projevu vděku, jako například kytice květů poskytnuté pacientem po vyšetření, jak řekl deníku Chromík.

LOZ chce s kampaní oslovit také soukromé ambulantní lékaře, ti ale podle slov jejich zástupců morální kampaň nemají zapotřebí a uplácení se prý zdaleka vyhýbají. Plnou podporu má záměr odborů naopak u Slovenské lékařské komory. Podle jejího předsedy Mariána Kollára se ale komora k projednávání kampaně zatím nedostala.

Engel: Když dá doktorovi pacient bonboniéru, není to korupce

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel v rozhovoru pro ČT24 ujistil, že v Česku se nic podobného nechystá. „V této chvíli nejsme připraveni k tomu, že bychom aplikovali stejný model. Jsem přesvědčen, že situace v této oblasti je v České republice přece jenom trochu odlišná,“ tvrdí.

S tím souhlasí i viceprezident České lékařské komory Zdeněk Mrozek: „Každá korupce je nebezpečná, ale je pravda, že u nás v Česku stupeň korupce není ve vztahu pacient-lékař v tak vysokém poměru jako například v Polsku nebo na Slovensku.“

Engel rovněž poznamenal, že korupce v Česku v lékařském prostředí není takovým problémem. „To, jestli se někdo po ošetření revanšuje tím, že dá bonboniéru nebo lahev vína, tak to za korupci nepovažuji. Jsme mimo to korupční prostředí a pokud zůstane dostupná zdravotní péče, tak by to tak mělo zůstat,“ říká.

Rozhovor s Martinem Engelem a Zdeňkem Mrozkem (zdroj: ČT24)